Strijd in Syrië trekt moslimjeugd Europa steeds meer

Een 21-jarige Deense strijder toont op een foto van eerder didt jaar zijn geweer nabij de steden Idlib en Aleppo.

Een nieuwe groep West-Europeanen heeft het afgelopen halfjaar de gelederen van de Syrische rebellen versterkt. De honderden rekruten zijn geronseld door nieuwe netwerken die hun een bevoorrecht leven en een heldendood in dienst van Allah voorspiegelen.

De elf West-Europese landen die de grootste contingenten Syriëgangers leveren zijn samen goed voor 1200 tot 1700 strijders, heeft persbureau AP opgemaakt uit cijfers die hun regeringen hebben verstrekt. Afgelopen voorjaar stond de teller nog op zes- tot achthonderd rekruten. Vooral in Frankrijk, Duitsland, België en Zweden besloten veel jonge moslims de wapens op te nemen tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad.

Een deel van de eerste lichting Syrië-gangers is de afgelopen tijd naar huis teruggekeerd. Deze veteranen hebben een grote werfkracht. Zij bepleiten hun zaak met gezag en enthousiasme en halen veel jongemannen over hun voorbeeld te volgen. Bovendien is de reis naar Syrië een stuk eenvoudiger geworden. Moesten de pioniers nog zelf hun weg naar het front vinden, de volgende lichtingen kunnen de gebaande weg volgen. Ze worden geholpen door tal van sympathisanten.

Aan Al-Qaeda verbonden groepen werven steeds actiever

Met terreurnetwerk Al-Qaida verbonden strijdgroepen werven steeds intensiever onder West-Europese moslimjongeren. De Islamitische Staat in Irak en de Levant heeft een filmpje op internet geplaatst van een bataljon Britse strijders dat ‘zal proberen andere Britse moslims te motiveren, inspireren en rekruteren’, zegt onderzoeker Shiraz Maher van het Internationale Centrum voor Onderzoek naar Radicalisering in Londen. De Franse autoriteiten hebben naar eigen zeggen onlangs twee ronselnetwerken van Syrië-veteranen opgerold.

De strijd in Syrië trekt meer Europese strijders in spe dan alle andere brandhaarden samen, stelt Thomas Hegghammer van het Noorse Instituut voor Defensieonderzoek (FFI):

“Het is moeilijk hiervan het belang te onderschatten voor de toekomst van het islamitische radicalisme in Europa. Ze radicaliseren en leiden een hele nieuwe generatie militanten op.”

Ook Nederlandse strijders in Syrië actief

In maart van dit jaar meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat het dreigingsniveau in Nederland werd verhoogd vanwege het toenemend aantal Nederlanders dat naar Syrië afreist om deel te nemen aan de strijd daar. Deze jongeren zouden vooral bij eventuele terugkeer een gevaar vormen.

De NCTV schreef vorige maand in een rapport dat de propagandamiddelen van jihadisten steeds verfijnder worden:

Doordat de jihadistische initiatiefnemers hun extremistische gedachtegoed vaak verhuld presenteren en daarnaast strategisch inspelen op de actualiteit rond brandhaarden als Syrië, is het bereik van hun propaganda groter. Een positieve factor is dat er bij brede groepen van moslims weerbaarheid bestaat tegen deze jihadistische boodschap, ook als die meer geraffineerd is verpakt.