Rekenles in de open lucht

None
Foto AP / Noorullah Shirzada

Deze Afghaanse kinderen krijgen rekenles in de open lucht, rond een vluchtelingenkamp bij de Afghaanse stad Jalalabad. Het is duidelijk improviseren voor de leraar, die zijn schoolbord met een plastic tuinstoel op z’n plek probeert te houden. De schoorsteen op de achtergrond is van een nabijgelegen stenenfabriek, waar de kinderen weleens kolen halen om thuis de kachel mee te stoken.

Naar school gaan is geen vanzelfsprekendheid in Afghanistan. Het educatieve systeem is sterk ondermijnd na de Sovjetinvasie in 1979, een burgeroorlog in de jaren negentig, en vijf jaar Talibaan aan de macht.

Jalalabad, hoofdstad van de aan Pakistan grenzende provincie Nangarhar, ligt zo’n 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kaboel en huisvest enkele Amerikaanse en Afghaanse legerbases. In de stad zijn, net als in de meeste Afghaanse steden, de afgelopen jaren regelmatig aanslagen gepleegd. De snelweg tussen Kaboel en Jalalabad is een belangrijke bevoorradingsroute voor de NAVO-troepen in het land.