Rechter keurt faillissement Detroit goed - stad hoopt op uitweg

Het woord 'bankruptcy' is geschilderd op de muur van een huis in de stad Michigan in Detroit.
Het woord 'bankruptcy' is geschilderd op de muur van een huis in de stad Michigan in Detroit. Foto Reuters / Joshua Lott

De rechter heeft de faillissementsaanvraag van de stad Detroit goedgekeurd. Dat meldt persbureau AP. Door de rechterlijke uitspraak hoopt Detroit een uitweg te vinden uit de financiële ellende waarin het al jaren verkeert.

Een stad kan in Amerika niet sluiten of opgesplitst worden, zoals een commercieel bedrijf. Steden die failliet gaan – tot nu toe waren dat alleen veel kleinere gemeenten – worden beschermd door een federale wet. Volgens die wet moet de failliete gemeente met schuldeisers in overleg over de terugbetaling van het geld. Detroit heeft een schuld van circa 18 miljard dollar bij ongeveer 100.000 kredietverstrekkers, zoals banken, bedrijven en particulieren. Slechts een klein deel van de schuld kan betaald worden.

Een rechter kan een gemeente niet dwingen om eigendommen te verkopen, zoals dat wel kan bij failliete particulieren. Sommige schuldeisers, zoals enkele grote banken, zijn verzekerd en krijgen hun geld zeker terug. Lastiger wordt het bij de vakbonden en pensioenfondsen waarbij Detroit in het krijt staat. De stad is verplicht ouderen hun pensioen uit te keren, maar heeft daar het geld niet meer voor. De rechter bepaalde vandaag dan ook dat Detroit de pensioenen in de staat mag korten.

Delen Detroit vergrijsd, verlaten en vergeten

Onze correspondent Guus Valk beschreef het verval van Detroit in juli dit jaar in NRC Handelsblad:

Zestig jaar geleden was Detroit met bijna twee miljoen inwoners een van de grootste steden van de Verenigde Staten. Nu wonen er nog maar zo’n 700.000 mensen. Indertijd had Detroit geld, dankzij een bloeiende auto-industrie, en was er trots op. De fraai gedecoreerde gebouwen van toen staan er nog altijd: het imposante United Artists Theater, achttien verdiepingen hoog. Het enorme Michigan Central Station: nu een plek voor daklozen en hoeren. Of de talloze, intussen verlaten woningen: ze zijn overwoekerd, beschadigd en vergeten.

Het faillissement van Detroit is ook een nederlaag voor president Obama. Dankzij een interventie van zijn regering kon in 2009 een bankroet van General Motors worden voorkomen. Obama zei nadien herhaaldelijk dat hij een failliet van de stad had afgewend. Maar de financiële situatie van de stad werd ieder jaar toch zorgelijker. De achtergebleven bevolking is vergrijsd. De werkloosheid is sinds 2000 bijna verdrievoudigd, tot circa 13 procent. Detroit komt daardoor simpelweg ieder jaar geld tekort. De capitulatie van Detroit is daarom ook een nederlaag voor Obama.