Rabobank brengt certificaten naar de beurs

ROELOFARENDSVEEN - Exterieur van de Rabobank in Roelofarendsveen. De bank heeft een schikking getroffen van 774 miljoen euro met de toezichthouders en justitie in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland, vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Handelaren van de Rabo hebben met collega's van andere internationale banken samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren. ANP LEX VAN LIESHOUT
ROELOFARENDSVEEN - Exterieur van de Rabobank in Roelofarendsveen. De bank heeft een schikking getroffen van 774 miljoen euro met de toezichthouders en justitie in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland, vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Handelaren van de Rabo hebben met collega's van andere internationale banken samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren. ANP LEX VAN LIESHOUT

Rabobank krijgt vanaf begin volgend jaar een notering op de beurs met zijn ledencertificaten. De certificaten van de bank zijn dan ook vrij verhandelbaar voor externe beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en particulieren, zo maakte de vandaag bekend. Op dit moment kunnen alleen leden van de bank de certificaten kopen.

De beursnotering gaat gepaard met een naamswijziging en een renteverhoging. De ledencertificaten worden volgend jaar omgedoopt tot Rabobank Certificaten. De minimumvergoeding stijgt dan van 5,2 procent naar 6,5 procent, wat volgens financieel topman Bert Bruggink de aantrekkelijkheid van het schuldpapier vergroot, zo zegt hij in het persbericht van de bank:

“Met de maatregel om de Ledencertificaten ook beschikbaar te stellen voor institutionele beleggers zorgt de Rabobank er voor dat er naar verwachting een stabiele marktwerking voor de certificaten is. Voor alle houders wordt de aantrekkelijkheid vergroot door de hogere beoogde minimum vergoeding die wij bieden.”

Volgens NRC-economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo is het een belangrijke stap:

“Voor het eerst kunnen buitenstaanders nu waardepapier van de Rabobank kopen. De bank is dus in de toekomst niet meer alleen van de leden. Zij behouden echter wel de volledige zeggenschap.”

Institutionele beleggers zouden belangstelling getoond hebben volgens de cfo. Rabobank zinspeelde er eerder al op de certificaten ruimer verhandelbaar te maken. De bank ziet namelijk steeds meer belangstelling van met name institutionele beleggers voor het beleggingsproduct. Tegelijkertijd deden veel leden hun certificaat de laatste maanden juist in de verkoop, onder meer door de onrust op financiële markten.

Leden deden afgelopen tijd veel certificaten van de hand

De bank heeft na aanleiding van onder andere de nationalisatie van SNS en het het Libor-schandaal op last van de toezichthouder certificaathouders erop moeten wijzen dat ze alles konden verliezen. Veel leden deden daarop certificaten van de hand. De afgelopen weken werden maar liefst veertig miljoen stukken aangeboden, tegen een waarde van een miljard euro, zo schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Op dit moment heeft Rabobank voor 5,9 miljard euro aan certificaten uitstaan, een miljard minder dan een jaar geleden. Door het waardepapier naar de beurs te brengen, wil de bank voor een ‘stabiele marktwerking’ voor de certificaten zorgen.

Rabobank introduceerde de ledencertificaten, een soort obligaties, in juni 2000 in een poging om extra kapitaal op te halen. Tot dusver kon de bank alleen kapitaal ophalen door de verkoop van ledencertificaten of door winst in te houden. Door de beursnotering kan Rabobank op termijn ook via de kapitaalmarkt het eigen vermogen versterken. (Novum/NRC)

    • Anouk Eigenraam