Rabo-certificaten naar beurs

Rabobank brengt zijn certificaten naar de beurs. Vanaf volgend jaar zijn de waardepapieren niet meer voorbehouden aan leden, maar kunnen ook institutionele en particuliere beleggers van buiten de bank deelnemen. De stap is nodig omdat leden hun certificaten het afgelopen jaar massaal in de verkoop deden.

Dat de bank vanaf volgend jaar niet meer alleen van de leden is, moet volgens financieel directeur Bert Bruggink niet gezien worden als een aantasting van het coöperatieve model. „De zeggenschap over de bank blijft voorbehouden aan de leden. Dat is een absolute garantie”, zegt hij in een telefonische toelichting.

Rabobank kondigde eerder dit jaar al aan om de certificaten ook beschikbaar te willen maken voor externe partijen, met name institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Dat de certificaten nu vrij verhandelbaar worden is nieuw.

Tot nu toe konden certificaathouders hun stukken op één dag per maand verhandelen, via een interne markt. Het aanbod op deze markt is in de loop van dit jaar omhoog geschoten, van 1,7 miljoen stukken in januari naar 40 miljoen in november. Tot nu toe kocht Rabobank het overschot zelf op tegen de nominale waarde van 25 euro. Maar omdat dit ten koste gaat van het eigen vermogen van de bank, is dit niet vol te houden.

Er zijn verschillende oorzaken voor het dumpen van de certificaten aan te wijzen: na de crisis in Cyprus en de nationalisering van SNS informeerde Rabobank op last van de toezichthouder de certificaathouders dat ook zij bij een crisis hun geld zouden kunnen kwijtraken. Blijkbaar waren er certificaathouders die dit nog niet doorhadden en besloten te verkopen. Verder vrezen certificaathouders dat hun dividend in gevaar komt nu steeds meer vastgoed- en mkb-leningen niet worden afbetaald. En na de megaboete voor de Libor-affaire eind oktober ging de verkoop steil omhoog.

Begin januari is er een certificaathoudersvergadering die het besluit officieel moet goedkeuren. Bruggink verwacht dat de vergadering zal instemmen, onder andere omdat de minimumrente die de bank betaalt, zal worden verhoogd van 5,2 naar 6,5 procent.