Prins Bernhard liet onderzoek doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn

Prins Bernhard
Prins Bernhard Foto ANP / Robert Vos

Prins Bernhard heeft in 2000 onderzoek laten doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Hij kon als “te beveiligen persoon” informatie opvragen over veiligheidsrisico’s die mensen in zijn omgeving vormden. Dat schrijft premier Mark Rutte vandaag aan de Tweede Kamer na vragen van de SP, D66 en GroenLinks.

Uit het onderzoek van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naar de toenmalige vriend van prinses Margarita, de kleindochter van prins Bernhard, bleek dat er geen veiligheidsrisico’s waren. De Tweede Kamer debatteert morgen over de zaak.

Groene Amsterdammer deed vorige week eerste onthulling

De Groene Amsterdammer publiceerde vorige week een artikel met daarin delen uit de verklaring van het voormalig hoofd van de DKDB, August Willem Gerard Marie Appels, over De Roy van Zuydewijn. Zijn geheime dienst zou eind 2000 een “oriënterend informatie-onderzoek” hebben uitgevoerd naar het toekomstig lid van de koninklijke familie.

Ook de ouders en zussen van De Roy van Zuydewijn zouden zijn onderzocht en afgeluisterd. Toen bleek dat hij en zijn bedrijf – dat ook is onderzocht - geen veiligheidsrisico vormden, is prins Bernhard hierover mondeling op de hoogte gesteld, staat in de Kamerbrief.

Kabinet der Koningin was op de hoogte

Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals was van de hele affaire niet op de hoogte, benadrukt Rutte. Toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius wist wel van de rapportage.

De Roy van Zuydewijn zegt al jaren dat hij werd tegengewerkt, afgeluisterd en achtervolgd. Prins Bernhard, die overleed in 2004, zou hem een “verschrikkelijk type” hebben gevonden. NRC-redacteur Tom Kreling schreef eerder dit jaar nog over de kwestie:

Het begon toen hij in februari 2003 met prinses Margarita, zijn toenmalige vrouw, een rel ontketende door in HP/De Tijd uit de school te klappen over het Koninklijk Huis. Smeuïge, soms onwaarschijnlijke verhalen. De pointe was dat hij en zijn vrouw door het Koninklijk Huis werden tegengewerkt. Ze werden afgeluisterd en er werden illegaal dossiers over hem ingezien.

In 2006 scheidde Margarita van hem en werd ze weer door de koninklijke familie opgenomen. Sindsdien strijdt Edwin Karel Willem de Roy van Zuydewijn (Amsterdam, 1966) zonder haar voor rehabilitatie.

De NOS gaat in dit filmpje dieper in op dit “opmerkelijke” nieuws:

Lees hieronder de rapportage van de DKDB (bepaalde passages zijn niet te lezen omdat ze gaan over de “persoonlijke levenssfeer van nog in leven zijnde personen”):

Bijlage Bij Antwoorden Op Kamervragen Over de Zaak de Roy Van Zuydewijn