Regering Oekraïne overleeft motie van wantrouwen - premier biedt excuses aan

De Oekraïense oproerpolitie vanochtend bij het parlement in Kiev.
De Oekraïense oproerpolitie vanochtend bij het parlement in Kiev. Foto AP / Ivan Sekretarev

Het Oekraïense parlement heeft vanmiddag een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Nikolaj Azarov verworpen. Dat was de verwachting, omdat de regeringspartij van Azarov een ruime meerderheid heeft in het parlement. De premier bood eerder vandaag excuses aan voor het recente politiegeweld tegen betogers.

Dat de motie van wantrouwen überhaupt in behandeling werd genomen, is een klein succes voor de oppositie. De regeringspartij slaagt er meestal in besluitvorming op formele gronden van de agenda te houden. In totaal schaarden 186 parlementariërs zich achter de door de oppositie opgestelde tekst van de motie, terwijl de oppositie 226 stemmen nodig had.

Premier maakt excuses voor politieoptreden

Premier Azarov bood eerder vanmiddag namens de regering excuses aan voor het geweld dat de politie de afgelopen dagen tegen demonstranten heeft gebruikt. Azarov zei ook dat de Oranjerevolutie van 2004 zich niet moet herhalen. Hij zei dat de protesten van de oppositie “alle tekenen van een coup” hebben. De regering zegt kennis te hebben genomen van plannen bij de oppositie voor het bezetten van het parlementsgebouw.

In Oekraïne is de politieke onrust al bijna twee weken heel groot omdat president Janoekovitsj ondanks een eerdere belofte geweigerd heeft een Associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen. Het verdrag zou de handel tussen Oekraïne en Europa hebben kunnen vergemakkelijken. Janoekovitsj tekende naar eigen zeggen niet wegens druk van Rusland. De Oekraïense oppositie is woedend en heeft sindsdien een aantal massaprotesten in Kiev georganiseerd.

Oppositie boos over politieoptreden afgelopen weekend

De oppositie houdt de regering van premier Azarov verantwoordelijk voor het hardhandige politieoptreden van afgelopen weekend. De oproerpolitie sloeg toen in Kiev de massabetogingen neer, waarbij tientallen mensen gewond raakten en een grote groep betogers werd gearresteerd. De oppositie eist het aftreden van minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko en wil ook president Janoekovitsj afzetten.

Ondanks de onrust in zijn land vertrok Janoekovitsj vanochtend voor een staatsbezoek. Na Beijing reist hij naar Moskou voor besprekingen met ambtgenoot Vladimir Poetin. Op bezoek in Armenië, waar een kleine vijfhonderd burgers tegen hem protesteerden, nam Poetin het gisteren op voor het Oekraïense staatshoofd. “Dit lijkt meer op een pogrom dan op een revolutie”, zei hij.

Oranjerevolutie gaf oppositie de macht

De Oranjerevolutie was een massaal volksprotest na de presidentsverkiezingen van 2004, die werden getekend door verkiezingsfraude en huidig president Janoekovitsj aan de macht hadden moeten brengen. Door de opstand brak er een politieke crisis uit in Oekraïne, die uiteindelijk leidde tot de benoeming van oppositiepoliticus Viktor Joesjtsjenko tot president. De protesten van de afgelopen week zijn qua omvang en hevigheid wel vergeleken met de Oranjerevolutie van 2004.

    • Pim van den Dool