Politie laat betogers Thailand hun gang gaan - ‘protest niet voorbij’

Anti-regeringsdemonstranten in Bangkok verwijderen de barricades bij het hoofdkantoor van premier Shinawatra.
Anti-regeringsdemonstranten in Bangkok verwijderen de barricades bij het hoofdkantoor van premier Shinawatra. Foto AP/ Sakchai Lalit

Anti-regeringsdemonstranten in Thailand zijn het regeringscomplex van premier Yingluck Shinawatra binnengetreden, zonder dat de politie ze tegenhield. Eerder op de dag hief de politie ook al de barricades bij haar hoofdkwartier op.

Het is een onverwachte ommekeer in de strategie, schrijft persbureau AP. Het suggereert dat de regering niet langer de confrontatie wil aangaan met de demonstranten, die al dagen protesteren voor het vertrek van premier Shinawatra. Bij confrontaties kwamen de afgelopen dagen drie mensen om het leven, 230 anderen raakten gewond.

‘Er wordt vandaag geen traangas gebruikt’

Politiechef Kamronwit Thoopkrajang zei eerder op de dag dat het hoofdkwartier van de politie “aan het volk toebehoort”, schrijft persbureau AFP:

“Er wordt vandaag geen traangas gebruikt. Vannacht is er een politieagent gewond geraakt door een kogel, dus als we tegenstand bieden, volgen er meer verwondingen. En we zijn allen Thai.”

Onze correspondent ter plaatse meldt dat er een groot verschil zichtbaar is met de afgelopen dagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Uitgebrande politiebussen.Juichende Thai die selfies op gesloopte barricades maken.Strijd om #Bangkok is gestaakt.Hoe verder is onduidelijk
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Hier vlogen gisteren traangas en brandbommen door de lucht. Alsof iemand (koning? generaal?) op stop heeft gedrukt. http://t.co/0YfgAe8CJu

Maar:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Yingluck is nog steeds premier. En bij eventuele verkiezingen zal haar partij waarschijnlijk winnen. #Thailand nog steeds verdeeld.

Demonstranten gaan gewoon door

Protestleider Suthep Thaugsuban heeft gezegd dat hij doorgaat met de strijd om premier Shinawatra af te zetten. Het feit dat de politie de betogers hun gang laat gaan noemt hij een “gedeeltelijke overwinning”:

“We gaan door met onze strijd totdat het Thaksin-regime verdreven is.”

Onrust laaide op vanwege amnestiewet

Demonstranten eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra, omdat ze vermoeden dat haar broer, de afgezette oud-premier Thaksin Shinawatra, via haar probeert invloed uit te oefenen. Thaksin zit momenteel in ballingschap. De afgelopen jaren was het relatief rustig, maar het geweld laaide op vanwege een door Yinglucks partij aangenomen wet, waarmee veroordeelden als haar broer amnestie zou kunnen worden verleend.

Shinawatra denkt echter niet aan een vertrek. De eisen van de betogers vindt ze onaanvaardbaar en in strijd met de grondwet. Wel staat ze open voor elke optie om de rust te laten terugkeren.

Bekijk beelden van de protesten gefilmd door drones

    • Frank Huiskamp