Plotseling krijgen de betogers schouderklopjes van de politie

Onzekerheid of gevechtspauze in Bangkok tot een politieke oplossing leidt

Betogers vierden het weghalen van de barricades vanmorgen als een zege. Foto AFP

Tussen de uitgebrande politiebussen en wikkels prikkeldraad klimmen demonstranten op de betonnen barricades die nu schots en scheef langs de weg liggen. Een jongen, zijn zwembrilletje tegen het traangas nog op, steekt zijn vingers in de lucht – ‘V’ voor victorie. Met zijn andere hand maakt hij een foto. Zo zijn er vandaag honderden overwinnings-selfies gemaakt in de regeringswijk van Bangkok.

Halverwege de ochtend besloot de politie niet langer te vechten en de demonstranten, die het aftreden van premier Yingluck Shinawatra eisen, vrije doortocht te verlenen naar het hoofdbureau van politie en het al ontruimde regeringscomplex. Vooraf werd gevreesd dat vandaag een gewelddadige dag zou worden in Bangkok. Demonstratieleider en voormalig vicepremier Suthep Thaugsuban had gisteren opgeroepen alles op alles te zetten om het hoofdkantoor van politie te bezetten. Net toen de eerste traangasbussen gelanceerd werden, kondigde de politie aan geen weerstand te bieden om verder bloedvergieten te voorkomen.

Bij de rellen in Bangkok zijn de afgelopen week ten minste drie doden en ruim tweehonderd gewonden gevallen. Worapong zei te vrezen dat een derde partij voor een bloedbad wilde zorgen. Wie deze derde partij kan zijn, is onbekend. Wel zijn gisteren twee demonstranten met 9-millimeterkogels neergeschoten. De politie zegt rubberen kogels te hebben gebruikt.

Met een tang openden de demonstranten vandaag het hangslot van het hek bij het regeringscomplex. Na drie dagen vechten bereikten ze hun doel in een bizar gemoedelijke sfeer. Relschoppers en politie deelden elkaar schouderklopjes uit. De jonge betogers straalden van trots en lieten toegestroomde moeders en vrouwen wildgebarend zien waar zij gevochten hadden. Het traangas sloeg niet meer op hun longen.

Hoe het nu verder gaat is onduidelijk. Er wordt rekening mee gehouden dat het politieke en maatschappelijke conflict in het diep verdeelde Thailand lang aanhoudt. In 2008 bezetten demonstranten het regeringscomplex drie maanden lang, om hun onvrede te uiten over de toenmalige premier, in hun ogen een marionet van Thaksin. In 2010 hielden juist sympathisanten van Thaksin wekenlang winkelcentra in Bangkok in hun greep.

Het voorlopige staken van de strijd is volgens Suthep „een deeloverwinning”. Hij zei vandaag te zullen blijven strijden totdat de macht van Yingluck en haar broer en oud-premier Thaksin gebroken is. Een woordvoerder van de regering zei vandaag dat Yingluck bereid is een onderzoek in te stellen naar de wenselijkheid van een zogenoemd volkscomité. Suthep wil dat Thailand geregeerd wordt door een groep wijzen die niet rechtstreeks gekozen wordt door het volk. Die eis is verklaarbaar. De partij van Yingluck heeft genoeg steun op het platteland en in de steden in het noorden van Thailand om de volgende verkiezingen te winnen. Yingluck lijkt zich daarom niet snel gewonnen te geven. Gisteren werd demonstratieleider Suthep, die het verzet van de elitaire minderheid leidt, voor de tweede keer aangeklaagd wegens hoogverraad. Hij kan elk moment gearresteerd worden, maar verschijnt vooralsnog ongehinderd in het openbaar.

Het kan zijn dat Yingluck het plan van Suthep wil onderzoeken om tijd en rust te kopen. Donderdag viert Thailand de verjaardag van koning Bhumibol Adulyadej. De partij die op deze dag strijdt, verliest de steun van het volk en het machtige koningshuis.

Bangkok gaat waarschijnlijk twee rustige dagen tegemoet. De grootste delen van de hoofdstad hebben de laatste dagen niks gemerkt van het geweld, maar nu kunnen ook de bewoners rondom de regeringsgebouwen even ademhalen.

Langs Krung Kasem, een straat waar gisteren een ware veldslag is gevoerd, schrobt een vrouw haar stoepje met een wc-borstel. „Nu kan ik even schoonmaken. Volgende week gaan ze weer vechten."

    • Melle Garschagen