PLO kritisch over samenwerkingsforum met Israël

Hanan Ashrawi tijdens een persconferentie in 2005.
Hanan Ashrawi tijdens een persconferentie in 2005. Foto ANP/ EPA / STR

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO roept de Nederlandse regering op bedrijven die zaken doen in Israëlische nederzettingen uit te sluiten van een samenwerkingsforum met Israël dat Nederland komend weekeinde organiseert. Dat heeft PLO-bestuurder Hanan Ashrawi vandaag gezegd, meldt persbureau Novum.

NRC Handelsblad onthulde gisteren dat de Nederlandse overheid de samenwerking ondersteunt tussen Nederlandse bedrijven en Israëlische bedrijven in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat is in strijd met het Nederlandse beleid, omdat de nederzettingen een bedreiging zouden vormen voor de vrede.

Website koppelt Nederlandse en Israëlische bedrijven

Bedrijven kunnen via een koppelwebsite afspreken elkaar zondag te ontmoeten onder de paraplu van het eerste samenwerkingsforum dat Nederland met Israël organiseert. NRC ontdekte dat het Israëlische kassenbouwbedrijf Top Greenhouses, dat zich op de koppelwebsite heeft ingeschreven, is gevestigd in de nederzetting Ariël.

Ook een ander bedrijf dat vanuit verschillende nederzettingen werkt is terug te vinden op de website. De bedrijven zijn ook welkom bij werkgroepen en een netwerkreceptie die Nederland in Israël organiseert. Premier Mark Rutte gaat het forum dit weekend samen met Benjamin Netanyahu openen.

PLO: Ondersteuning nederzettingbedrijven is onacceptabel

Ashrawi noemt de ondersteuning aan de omstreden bedrijven “onbegrijpelijk en onacceptabel”.

“Het officiële beleid van de Nederlandse regering is om economische relaties tussen Nederlandse bedrijven en nederzettingen te ontmoedigen. Hoe kan de Nederlandse regering een samenwerkingsforum met Israël houden die deze relaties juist faciliteren en feitelijk de economieën van de nederzettingen ondersteunen?”

Kabinet: bedrijfsleven verantwoordelijk voor naleven beleid

PvdA, D66, SP en GroenLinks hebben Kamervragen ingediend over de toegang van Israëlische nederzettingenbedrijven tot het samenwerkingsforum. De partijen willen onder andere weten hoe dit te rijmen is met het kabinetsbeleid. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 liet gisteren weten teleurgesteld te zijn.

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Heel teleurstellend als dit klopt…RT@pvdmeersch: Toch Nederlandse steun voor bedrijven in nederzettingen Israël http://t.co/oD56UGNbNL

Het kabinet legt de verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven. Deelnemers aan het forum worden door de overheid gewezen op het kabinetsbeleid, maar ze moeten zelf controleren of bedrijven actief zijn in Israëlische nederzettingen.

    • Laura Klompenhouwer