‘Blackface’ wekt woede Canadezen

None

De discussie over Zwarte Piet heeft ook Canada bereikt. Een Canadese politicus van Nederlandse afkomst heeft gisteren zijn excuses aangeboden nadat een foto van hem met Zwarte Piet rondging in de sociale media. De foto leidde tot woede en verontwaardiging onder Canadezen over de verschijning van ‘blackface’ – een karikatuur met een uiterst negatieve bijklank in Noord-Amerika.

Joachim Stroink, in september gekozen tot lid van de assemblee van de oostkustprovincie Nova Scotia in Halifax, zit op de foto lachend op schoot bij Zwarte Piet, tijdens een Sinterklaasviering van de Nederlandse gemeenschap, zondag.

Stroink verwijderde de foto snel, maar te laat, want een screen grab ervan leeft voort op internet, en maakte een storm van kritiek los. Een woordvoerder van de provincie-premier sprak van een „ernstige inschattingsfout”.

Canada, een land met immigratie uit alle delen van de wereld, is zeer gevoelig voor belediging van minderheidsgroepen. Eerder dit jaar was er enige discussie over de vraag of zwartgeschminkte gezichten aanvaardbaar zijn bij Halloween – het antwoord was nee.