‘Oud-neuroloog Jansen gebruikte patiënten als proefkonijn’

Ernst Jansen verlaat de Zwolse rechtbank na afloop van een zitting van het tuchtcollege eerder deze maand. Foto ANP / Vincent Jannink

Ernst Jansen gebruikte zijn patiënten als proefkonijn, alleen maar om zijn eigen interesse naar bepaalde ziektebeelden te bevredigen. Dat heeft officier van justitie Marjolein van Eykelen vanmiddag gesteld in de strafzaak tegen de Twentse oud-neuroloog, meldt Novum. Haar requisitoir, dat zo’n vier uur in beslag zal nemen, moet uitmonden in de strafeis.

De handelingen van Jansen mondden niet uit in publicaties over het vaststellen van vroege vormen van alzheimer, waarop de oud-arts zich beroept als verdediging. De neuroloog staat terecht voor het jarenlang verkeerd vaststellen van diagnoses, vooral alzheimer en schreef patiënten onterecht de bijbehorende zware medicijnen voor.

In enkele gevallen was zelfs sprake van opzet zegt het OM. Bij zeven van de negen patiënten op de tenlastelegging stelde de oud-neuroloog ten onrechte de diagnose van Alzheimer met alle gevolgen van dien voor de patiënten. Steur heeft zijn patiënten “wederrechtelijk behandeld en dus mishandeld” en “onnoemelijk veel leed toegebracht, aldus het OM. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord. Volgens de officier staat daarmee vast dat Jansen zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht met de dood tot gevolg.

Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Onder zware mishandeling schaart OvJ ook toebrengen psychische letsel. “Geestelijk welzijn is onderdeel van gezondheid.” #JansenSteur

Jansen is verminderd toerekeningsvatbaar

Ondanks heftige bijwerkingen kwam hij niet terug van eenmaal gestelde diagnoses “want dat zou inbreuk maken op zijn beeld als perfect neuroloog”. De officier van justitie vroeg zich daarom af:

“En wat is spijt als de verdachte zegt dat hij het de volgende keer precies weer zo zou doen?”

Uit een psychiatrisch en psychologisch onderzoek dat eerder vanmorgen op de zitting besproken werd, zou blijken dat Jansen verminderd toerekeningsvatbaar kan worden geacht. De officier verwees naar de onderzoeken en sprak dat Jansen last had van ADHD-impulsiviteit en grootheidsfantasieën. Dat leidde tot “weinig planmatig, grillig en impulsief” handelen. De neuroloog was ook ernstig verslaafd aan medicijnen, dronk teveel. stal geld en recepten, en knoopte zelfs een relatie aan met een patiënte.

Welke straf het OM gepast acht voor Jansen moet aan het eind van het betoog blijken. De maximale straf die kan worden geëist is twaalf jaar.

    • Anouk Eigenraam