OM: Richard van O. uiterlijk volgende week vrij

Vlnr.: Richard van O., officier van Justitie Mr. Maaike Bienfait, officier van Justitie Mr. Frieke Dekkers, advocaat Mr. Wim Anker, Robert M. en advocaat Mr. Tjalling van der Goot tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Richard van O., de ex-man van kindermisbruiker Robert M., komt uiterlijk volgende week vrij. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) aan persbureau Novum.

Eerder dit jaar werd Van O. in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Als verdachten zich in hun cel niet ernstig misdragen komen ze vrij als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten. Aangezien Van O. sinds december 2010 vastzit, komt hij dus binnenkort vrij. Wat de voorwaarden van zijn vrijlating zijn, wilde het OM niet zeggen.

Justitie had twaalf jaar geëist

De rechtbank had zes jaar opgelegd, maar het hof achtte niet bewezen dat hij medeplichtig is aan het misbruik door Robert M. op oppasadressen. Volgens het hof kan hij echter slechts in één geval als medeplichtige worden gezien, en wel in het geval van een kind dat M. in de echtelijke woning misbruikte. Justitie had twaalf jaar cel geëist, maar zag geen aanknopingspunt om in cassatie te gaan.

Robert M. kreeg negentien jaar cel en tbs opgelegd. Hij heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt.

    • Nando Kasteleijn