OM eist zes jaar cel tegen oud-neuroloog Ernst Jansen

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen Ernst Jansen. De Twentse oud-neuroloog moet nog voor het vonnis van de rechter gevangen worden genomen, vindt het OM.

Onze correspondent Annette Toonen, die bij de zitting in Almelo was, zet via Twitter de eerste reacties op een rijtje:

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Advocaat #JansenSteur reageert geschrokken op eis OM. Ingegeven door emotie, vindt hij.
Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Letselschadespecialist Yme Drost noemt eis in zaak #JansenSteur top.
Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Ex-patiënten #JansenSteur zijn blij met eis zes jaar onvoorwaardelijk.

De 68-jarige Jansen wordt ervan beschuldigd negen patiënten te hebben mishandeld en hen aan hun lot te hebben overgelaten door het jarenlang stellen van foute diagnoses. Patiënten dachten daardoor jaren lang dat ze alzheimer of MS hadden. Jansen schreef zijn patiënten bovendien onterecht de bijbehorende zware medicijnen met soms ernstige bijwerkingen voor.

De eis van zes jaar doet volgens het OM recht aan het “grote persoonlijk leed” dat Jansen zijn patiënten heeft berokkend.

OM: Jansen gebruikte patiënten als proefkonijn

Officier van justitie Marjolein van Eykelen zei tijdens de zitting vanmiddag dat Jansen zijn patiënten gebruikte als proefkonijn. Dit deed hij volgens het OM alleen maar om zijn eigen interesse naar bepaalde ziektebeelden te bevredigen.

Bij zeven van de negen patiënten op de tenlastelegging stelde de oud-neuroloog ten onrechte de diagnose van Alzheimer met alle gevolgen van dien voor de patiënten. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord. Volgens de officier staat daarmee vast dat Jansen zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht met de dood tot gevolg.

Jansen was verslaafd aan medicijnen

Jansen slikte in de periode voor hij eind 2003 de laan uit werd gestuurd een naar eigen zeggen ‘torenhoge dosering’ slaapmiddelen. Desondanks bleef hij patiënten behandelen, meldt persbureau Novum.

De officier van justitie:

“Elke dag besloot hij opnieuw dat hij in staat was patiënten te behandelen.”

Zijn verslaving speelde volgens de officier van justitie een belangrijke rol in zijn wangedrag als arts.

“Hij verrichtte in afwijking van de beroepsnorm ongebreideld allerlei onderzoeken en schreef medicatie voor zonder indicatie. Dit alles deed hij in een periode dat hij ernstig verslaafd was aan slaapmedicatie.”

Jansen tolereerde geen weerwoord

Jansen opereerde volgens het OM solistisch, wenste niet te worden tegengesproken en informeerde zijn patiënten onvoldoende. Ook kwam hij niet terug van eerder gestelde diagnoses, zelfs al was daar alle reden toe. Jansen schond volgens de officier de eed die hij als arts aflegde.

De eerste aangifte tegen de ex-neuroloog kwam in 2009. Hij werkte toen al niet meer in het Twentse ziekenhuis waar hij zijn slachtoffers ‘behandelde’. Zijn vertrek daar was het gevolg van zijn medicijnverslaving. Pas later werd duidelijk dat hij ook verkeerde diagnoses had gesteld.

    • Laura Klompenhouwer