Odfjell moet boete van drie miljoen euro betalen

Tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam.
Tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam. Foto ANP/ Robert Vos

Tankopslagbedrijf Odfjell moet een boete van 3 miljoen euro betalen, omdat het jarenlang in strijd handelde met de veiligheids- en vergunningsvoorschriften. Het bedrijf hoeft niet voorwaardelijk te worden stilgelegd, zo oordeelde de rechtbank vandaag.

De hoogte van de boete is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Zij had ook geëist dat het bedrijf voorwaardelijk zou worden stilgelegd. Dat zou volgens de rechtbank niet nodig zijn, omdat de kans op herhaling vrij klein is door het strengere toezicht in de haven.

Volgens de rechtbank waren tal van zaken op het terrein van Odfjell niet in orde. Blusmiddelen waren niet gebruiksklaar en er was geen goedgekeurd inspectieplan. Daarnaast werden drukventielen van tanks niet periodiek gecontroleerd en werden werknemers zonder bescherming blootgesteld aan giftige stoffen. Ook rekent de rechtbank Odfjell aan dat het geen aangifte heeft gedaan van verschillende incidenten. “Met al deze handelingen heeft Odfjell mens en milieu in gevaar gebracht”.

De rechtbank oordeelde dat de Rotterdamse terminal structureel geen maatregelen heeft genomen om zware ongevallen te voorkomen:

“In potentie had zich een ramp kunnen voltrekken met enorme gevolgen voor omwonenden en het milieu. Dat dit niet is gebeurd, is alleen te danken aan het toeval.”

De rechtbank rekent het Odfjell zwaar aan dat het jarenlang stapels veiligheidsovertredingen beging, terwijl het een “grote terminal met gevaarlijke stoffen” beheert, schrijft persbureau Novum. Bovendien ligt het bedrijf in de Rotterdamse haven, een druk gebied. Dat maakt Odfjell volgens de rechter tot een risicobedrijf van de zwaarste soort.

Lange reeks incidenten

Odfjell is in opspraak geraakt door een lange reeks incidenten waarbij veiligheidsregels werden overschreden of genegeerd. Vorig jaar ging het bedrijf daarom tijdelijk op slot. Een vorig jaar verschenen rapport over de tankopslag in het Botlekgebied toonde aan dat de problemen bij Odfjell veel groter waren dan gedacht.

Een incident met het zeer giftige en brandbare methanol in 2009 werd door het bedrijf verzwegen voor de autoriteiten. Intern oefende het bedrijf druk uit op het personeel om niks naar buiten te brengen. In september werd bekend dat drie inspectiediensten onderzoek gaan doen naar alle incidenten bij het bedrijf sinds 2005. Het zou gaan om 451 gevallen, die vaak maar met één regel zijn omschreven.

Eerder moest het bedrijf al 4 ton aan boetes betalen. Odfjell beloofde de werkwijze aan te passen, maar dat is in het verleden niet gebeurd.