Nieuwe prostitutiezone Utrecht komt op gemeentelijke grond

Utrecht zet de prostitutie in de gemeente opnieuw op. Met ‘ramen’ op eigen grond. En exploitanten die deugen.

De gemeente Utrecht krijgt een nieuwe prostitutiezone. Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) gisteren bekendgemaakt. Op gemeentegrond, nabij de oude prostitutiezone, komen cabines met 162 werkplekken (‘ramen’). De arken aan het Zandpad – waar de Utrechtse raamprostitutie vooral plaatsvond – worden op last van waterschap Amstel, Gooi en Vecht weggesleept. Het waterschap wil geen prostitutie op het water meer faciliteren, nu Utrecht een half jaar geleden de vergunningen van exploitanten introk wegens „vermoedens van mensenhandel” bij de exploitanten.

De gemeente gaat geld verdienen aan de nieuwe locatie, omdat exploitanten huur moeten betalen. Het is nog onbekend of die marktconform zal zijn. De gemeente hoopt dat de huren voor prostituees, nu 650 euro per week per raam, omlaag kunnen.

Nadat Utrecht eind juni had besloten de vergunning van de laatste en grootste exploitant van raamprostitutie in de stad in te trekken, moesten meer dan honderd ramen dicht aan het Zandpad en in het stadscentrum. Ruim 200 vrouwen raakten werkloos. Bij de gemeente liggen nu drie aanvragen van nieuwe partijen die ramen willen exploiteren: een coöperatie van prostituees, het bedrijf van prostituee Caja van Tolie en een beveiligingsbedrijf.

Exploitanten van de nieuwe prostitutiezone kunnen hooguit een vijfde van alle ramen huren, om een monopolie te voorkomen. Ook moeten ze een deugdelijk bedrijfsplan en een zorgplan voor de prostituees opstellen en „redelijke” huren rekenen. Utrecht blijft prostituees registreren.

Exploitant Wegra, dat 70 procent van de ramen in Utrecht bezat, wordt hard getroffen. Wegra is eigenaar van de boten aan het Zandpad die weg moeten.

Wolfsen verwacht dat prostitutie op de nieuwe locatie binnen een jaar mogelijk is. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het plan.