Neuroloog Jansen ‘verminderd toerekeningsvatbaar’

Oud-neuroloog Ernst Jansen in de auto voordat hij begin november voor de tuchtrechter moest verschijnen. Foto ANP/ Vincent Jannink

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen moet verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Dat is de conclusie van psychiatrisch en psychologisch onderzoek naar Jansen dat tijdens de zitting van de strafzaak naar voren kwam. Later vandaag volgt de strafeis tegen de oud-neuroloog door het OM.

Volgens het rapport zou Jansen lijden aan stoornissen, waaronder egocentrisme en narcisme. Zijn medicijnverslaving eind jaren negentig en een ernstig auto-ongeluk in 1990 zouden verder zijn functioneren en gedrag hebben beïnvloed. Volgens de deskundigen lijkt er sprake te zijn geweest van ‘restverschijnselen na hersenletsel’.

Ook denken de geraadpleegde experts dat het niet uitgesloten is dat het gedrag van Jansen kan voortkomen uit beginnende dementie, een autismestoornis of een lichte depressie. Voor zijn advocaat is het rapport reden om te pleiten voor nader onderzoek naar zijn hersenbeschadiging. Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Van Gaal: “In hersenen van mijn cliënt ligt misschien geheim verborgen.” Hij pleit voor neurologisch onderzoek. #JansenSteur

Jansen voelt zich een naoorlogs slachtoffer

Het OM vindt echter dat er genoeg onderzoek is gedaan. Zelf zei Jansen in de rechtbank zich in het rapport te herkennen. Wel vindt hij dat er te weinig aandacht is geweest voor zijn positie als ‘kind van foute ouders’ in de Tweede Wereldoorlog. Naar eigen zeggen groeide hij op in een onevenwichtig gezin en heeft dat veel invloed op hem gehad in zijn puberteit. Jansen voelt zich een tweede generatie oorlogsslachtoffer.

“Dat heeft in publicitair en rechtskundig Nederland veel te weinig aandacht gekregen.”

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman #JansenSteur: “Ik werd geboren na Tweede Wereldoorlog, maar voor mij begon die toen pas eigenlijk.”

Jansen stemde in juli in met het onderzoek. Eerder weigerde hij nog zijn medewerking.

    • Anouk Eigenraam