Nederlandsche Bank waarschuwt voor risico’s van bitcoin

Consumenten die bitcoins aanschaffen moeten zich bewust zijn van de risico’s die de digitale valuta met zich meebrengt. Dat schrijft de Nederlandsche Bank vanmiddag op zijn website.

De optie om te betalen met bitcoin op een website. De virtuele munt kan bij een aankoop direct tussen twee computers worden uitgewisseld, zonder transactiekosten en tussenpersonen
De optie om te betalen met bitcoin op een website. De virtuele munt kan bij een aankoop direct tussen twee computers worden uitgewisseld, zonder transactiekosten en tussenpersonen Foto ANP / Lex van Lieshout

Consumenten die bitcoins aanschaffen moeten zich bewust zijn van de risico’s die de digitale valuta met zich meebrengt. Dat schrijft de Nederlandsche Bank vanmiddag op zijn website.

De virtuele geldmiddelen en de bedrijven die hierin handelen vallen momenteel niet onder het toezicht van DNB. Consumenten moeten zich dat realiseren, schrijft de centrale bank. Er zijn dus risico’s verbonden aan de aanschaf van een bitcoin of de recent geïntroduceerde litecoin, aldus DNB:

De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld. Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing.

Risico’s niet nieuw, DNB houdt situatie al langer in de gaten

De risico’s van bitcoins zijn niet nieuw. Redacteur Laura Wismans scheef onlangs in nrc.next het volgende over de risico’s van bitcoins:

Hoewel het systeem veilig is, zijn gebruikers zelf verantwoordelijk over hun eigen computer en dat brengt veiligheidsrisico’s mee. „Gebruikers moeten goed op hun digitale portemonnee passen”, vindt De Goeij. Net als voor contant geld geldt: weg is weg. De Goeij: „Als je je portemonnee verliest ben je je geld kwijt. Als het bestand op je computer waarin de code met transacties en waarde van jouw Bitcoinadres kapot gaat, dan krijg je de Bitcoins niet terug”.

De Nederlandsche Bank liet toen al weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden:

Al is het fenomeen Bitcoin op dit moment nog steeds heel klein ten opzichte van de euro of de dollar, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank houden de ontwikkelingen rondom de Bitcoin nauwlettend in de gaten. Ze staan niet bij voorbaat negatief tegenover de opkomst van virtuele valuta, zegt een DNB-woordvoerder. De bank vindt het wel zorgelijk dat Bitcoin door de anonimiteit een geliefd middel is om geld mee wit te wassen. Maar invloed op de digitale valuta hebben centrale banken niet. Het valt niet onder de huidige wet- en regelgeving.

Dijsselbloem ook bezorgd

Ook minister Dijsselbloem van Financiën heeft gezegd bezorgd te zijn over de risico’s van bitcoin. In een vraaggesprek met RTL Z zei de minister:

“Het zijn geen erkende betaalmiddelen, er is geen toezicht op en er zit ook geen enkele garantie op. Mensen moeten zich daar zeer van bewust zijn. Het is enerzijds leuk, maar als het een bepaalde omvang krijgt en het risico van een zeepbel ontstaat, gaan mensen risico’s lopen.”

Ruim twaalf miljoen bitcoins in omloop

Bitcoin is een digitale munteenheid en wordt ook wel cryptografisch geld genoemd. Bitcoins worden gecreeërd door steeds complexere wiskundige computerberekeningen. Op dit moment zijn ruim twaalf miljoen bitcoins in omloop. Dat kunnen er maximaal 21 miljoen worden.

Eén bitcoin is momenteel op de Amerikaanse handelwebsite Mt. Gox 1144 dollar waard, of 829 euro. Twee maanden geleden was de koers nog ongeveer honderd dollar.

Bitcoin is redelijk anoniem te verhandelen en wordt hierdoor regelmatig met criminaliteit in verband gebracht. Begin oktober werd handelscentrum Silk Road vanwege witwaspraktijken opgerold door de Amerikaanse overheid. Het grootste handelsplatform Mt. Gox is al eens gehackt geweest, en een Chinees handelsplatform verdween met miljoenen dollars aan bitcoins in kas.

Lees ook: Bitcoin was even 900 dollar waard - vier vragen over de digitale munt.

    • Nando Kasteleijn