Ministerie bekijkt declaraties Stolte

Binnenlandse Zaken stelt vragen over dubbel declareren van rijksvertegenwoordiger.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil opheldering van Wilbert Stolte, rijksvertegenwoordiger op de Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, over het dubbel declareren van dagvergoedingen.

„Bedragen kunnen maar één keer gedeclareerd worden. We zullen de rijksvertegenwoordiger vragen of dat hier gebeurd is”, aldus een woordvoerder.

Het ministerie reageert op een bericht in deze krant. Daaruit bleek dat de CDA’er Stolte, toen hij adviseur op Bonaire was, sommige dagen zowel een daggeldvergoeding declareerde in Den Haag als op Bonaire.

De grootste oppositiepartij in de eilandraad van Bonaire eist dat Stolte per direct opstapt. Volgens Robbie Beukenboom, fractieleider van de Partido Demokrátiko Boneriano (PDB), is de positie van Stolte onmogelijk geworden.

„Een van de belangrijkste taken van de rijksvertegenwoordiger is het toezicht op de integriteit van het bestuur. Dubbel declareren is fraude en diefstal”, aldus Beukenboom.

Stolte wordt verweten te nauwe banden te hebben met de regerende christen-democratische UPB, waarvan bestuurders verdacht worden van corruptie en fraude. Uit het artikel zaterdag in deze krant bleek hoe Stolte en zijn vriend Hans Hillen optraden als pleitbezorgers voor de UPB. Hillen bleek ook politiek adviseur te zijn geweest voor de van corruptie verdachte UPB-leider Ramonsito Booi.

Stolte werd in september al met spoed teruggeroepen door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA). Dat gebeurde na berichten dat hij zich bemoeid had met strafrechtelijke onderzoeken tegen UPB-politici. De uitkomst was dat Stolte in mei 2014 op stapt als rijksvertegenwoordiger. Dat is drie jaar eerder dan gepland.

    • Joep Dohmen