Mentor en oom Kim Jong-Un ontslagen van belangrijke functies

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un tijdens een werkbezoek. Foto Reuters / KCNA

De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un, die wordt gezien als zijn mentor, zou zijn ontslagen van belangrijke functies binnen het regime. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de Zuid-Koreaanse politicus Jung Cheong-rae.

Dit zou een grote omwenteling betekenen in het zeer gesloten land. Jang Song Thaek is zeer waarschijnlijk ontslagen van zijn taken als vicevoorzitter van de machtige Nationale Defensie Commissie en leider van een departement binnen de regerende arbeiderspartij.

Volgens de politicus heeft de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst tijdens een veiligheidsbriefing verteld dat ze denken dat Thaek zijn posten is kwijtgeraakt en daarna is verdwenen. Ook zouden twee naaste medewerkers van Thaek in het openbaar zijn geëxecuteerd.

‘Un heeft geen behoefte meer aan een mentor’

Volgens Floris van Straaten, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, laat dit zien dat Kim Jong-Un waarschijnlijk geen behoefte meer heeft aan een mentor:

“Thaek was de mentor van Kim Jong-Un, die nog altijd erg jong is voor een leider. Zijn ontslag wijst erop dat Un zijn advies niet meer op prijs stelt en waarschijnlijk denkt zelf genoeg controle te hebben.”

Volgens analisten, die Noord-Korea op de voet volgen, was het ontslag van Thaek niet mogelijk zonder de expliciete toestemming van Kim Jong-Un zelf.

Thaek is getrouwd met de tante van Kim Jong-Un, Kyong Hui, en was een centraal figuur in een team van topfunctionarissen die ervoor moesten zorgen dat Un de leiding kreeg over het stalinistische land. Un kreeg de leiding nadat zijn vader, Kim Jong-Il, in 2011 overleed.

    • Nando Kasteleijn