Lekkere whodunnit

lezen // thriller Onschendbaar Heleen van der Kemp De Bezige Bij, 302 blz. € 18,90

In Onschendbaar, de derde thriller van Heleen van der Kemp, komen twee verhaallijnen bij elkaar. Erik Janssen haat zijn voormalige baas, een ondernemer met sadistische trekjes die hem heeft ontslagen omdat hij genoeg van Janssen had. Van zijn WW-uitkering kan de 41-jarige communicatieadviseur de hypotheeklasten van zijn woonboerderij niet betalen. Zijn hoogzwangere vrouw weet een criminele oplossing. De andere verhaallijn is opgebouwd rond Britt Franken, rechercheur bij de Amsterdamse politie. Zij werkt aan een geruchtmakende zaak: twee jonge jongens zijn ontvoerd, misbruikt en vermoord en alles wijst erop dat de kinderen het slachtoffer zijn geworden van een pedofielennetwerk. Dan verdwijnt er opnieuw een jongetje.

Heleen van der Kemps eerste twee boeken over rechercheur Franken verschenen bij thrilleruitgeverij De Crime Compagnie. Inmiddels staat ze onder contract bij De Bezige Bij. Ze heeft het in zich om een groter publiek te bereiken. Ze schrijft minder chicklit-achtig dan veel andere vrouwelijke thrillerschrijvers. Je treft bij haar ook stijlbloempjes en enige jeuk veroorzakende tedere passages aan, maar niet op iedere bladzijde. Bovendien stelt Van der Kemp daar voldoende tegenover: een lekkere whodunnit over een actueel onderwerp, met vaart opgeschreven en met een gevarieerd palet aan karakters. Haar hoofdpersoon, Franken, is enigszins labiel. Begrijpelijk, want in een vorig boek kwamen haar man en dochtertje om het leven. Op advies van haar oudste dochter bezoekt de politievrouw een medium voor spirituele begeleiding. Haar aanvankelijke weerzien tegen deze ‘zweefteef’ is knap opgeschreven. Minder geloofwaardig is dat het medium een doorslaggevende rol speelt bij de overigens geestige ontknoping van het boek. Een healer die een moordzaak oplost, dat moet een primeur zijn in de Nederlandse misdaadgeschiedenis.

    • Arjen Ribbens