Laure Prouvost winnaar van Turner Prize

De Franse kunstenaar Laure Prouvost (1978) is de winnaar van de Turner Prize, de belangrijkste Britse prijs voor kunstenaars tot vijftig jaar. Prouvost ontving gisteravond de hoofdprijs van 25.000 pond (30.000 euro) voor haar installatie Wantee. De andere genomineerden, Lynette Yiadom-Boakye, Tino Sehgal en David Shrigley, kregen ieder 5.000 pond.

De Turner Prize werd voor het eerst buiten Engeland georganiseerd, in het Noord-Ierse Londonderry, dit jaar UK City of Culture. In een voormalige Britse kazerne maakten de genomineerden een uitnodigende tentoonstelling, die nog tot 5 januari te zien is.

Prouvost, die aan Goldsmiths College studeerde en nog steeds in Londen woont, was de onbekendste van de vier, maar groeide met haar speelse en sensuele presentatie in Londonderry al snel uit tot publiekslieveling. In het schemerdonker worden bezoekers uitgenodigd om plaats te nemen op krakkemikkige stoeltjes aan een tafel met zelfgemaakt theeservies – een replica van de woonkamer van haar grootouders. Op de wand draait een film waarin Prouvost met haar meisjesachtige Franse accent vertelt over haar opa, die zogenaamd goed bevriend was met de kunstenaar Kurt Schwitters en zijn vriendin Wantee – die zo heette omdat ze altijd „Want tea?” riep. Of het waar is, komen we niet te weten. „Wat is echt en wat niet, om die vraag draait het in mijn werk”, zei Prouvost in oktober in deze krant.

De jury noemde haar werk „onverwacht aangrijpend” en „aansprekend voor heel jonge mensen”. Techniek en montage sluiten volgens de jury goed aan bij het „post-internettijdperk”.