Komeet ISON is toch vergaan - nu ‘niet meer dan een stofwolk’

Was hij nou wel of niet verwoest, was vorige week even de vraag. Maar volgens astronoom Tony Phillips is komeet ISON inmiddels al bijna niet meer waarneembaar. Hij is niet meer dan “een wolk van stof”, aldus Phillips op SpaceWeather.com, een website waarachter ruimtevaartorganisatie NASA schuilt.

ISON nadert de zon op deze compositieafbeelding van NASA van afgelopen donderdag
ISON nadert de zon op deze compositieafbeelding van NASA van afgelopen donderdag Foto AP/ ESA&NASA

Was hij nou wel of niet verwoest, was vorige week even de vraag. Maar volgens astronoom Tony Phillips is komeet ISON inmiddels al bijna niet meer waarneembaar. Hij is niet meer dan “een wolk van stof”, aldus Phillips op SpaceWeather.com, een website waarachter ruimtevaartorganisatie NASA schuilt.

Volgens Phillips kunnen “ervaren astrofotografen” het “spook” dat ISON nu is begin deze maand nog waarnemen, maar met het blote oog is het uitgesloten. Wetenschappers stellen dat ISON is afgebroken toen hij door de corona, de hete atmosfeer rondom de zon, heen ging. Op een gegeven moment vloog ISON 1,2 miljoen kilometer boven het oppervlak van de zon, een haarlengte afstand in astronomietermen. Enkele dagen lang hielden astronomen hoop dat een klein deel van ISON de zon had overleefd, maar die hoop is ijdel gebleken.

ISON, “de komeet van de eeuw”, hield de gemoederen vorige week flink bezig. Onze wetenschapsredacteur Hendrik Spiering noemde hem “een cadeautje”:

“Hier zie je het zonnestelsel in werking. Dat lijkt normaal zo stabiel.”

Mocht de ‘zonnescherende’ komeet de tocht langs de zon hebben overleefd, zouden hij en zijn staart helderder hebben geschenen dan een volle maan, iets dat grofweg eens in de tien jaar voorkomt.

Hier nog een mooie interactieve illustratie over de koers van komeet ISON: