‘Kim zet machtige oom opzij in N-Korea’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn machtige oom, Jang Song-thaek, terzijde geschoven. Dit hebben Zuid-Koreaanse bronnen vanmorgen verklaard in Seoul. Jang is volgens de Zuid-Koreaanse berichten van zijn belangrijke positie van vice-voorzitter van de Nationale Defensie Commissie, de machtigste bestuurlijke autoriteit in het land, ontheven.

Na de dood van Kims vader Kim Jong-il, eind 2011, zagen veel buitenlandse experts Jang Song-thaek als de mentor voor de destijds nog geen 30-jarige Kim Jong-un. Volgens andere analisten was Jang zelfs de werkelijke machthebber in de zeer geïsoleerde communistische staat.

Het nieuws over het vertrek van Jang kwam vanmorgen naar buiten via een Zuid-Koreaanse parlementariër, die zich beriep op informatie die een Zuid-Koreaanse inlichtingendienst aan een parlementaire commissie hadden verstrekt. De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben het nieuws nog niet bevestigd. Wel zouden de strijdkrachten over de val van Jang zijn ingelicht. Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten zijn overigens in het verleden niet altijd betrouwbaar geweest.

Twee naaste medewerkers van Jang, Ri Yong-ha en Jang Soo-kill, zijn volgens de Zuid-Koreaanse bronnen half november in het openbaar geëxecuteerd, omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan corrupte praktijken. Het is niet duidelijk waar Jang zelf op het ogenblik verblijft.

Ook onder Kim Jong-un’s vader gold Jang, die gehuwd is met de zuster van Kim Jong-il, al als de op een na machtigste man van het land. En zelfs onder Kim Jong-un’s grootvader Kim Il-sung nam Jang al een prominente plaats in.

Het verdwijnen van Jang uit de hoogste partij- en regeringsregionen zou erop kunnen wijzen dat Kim al na twee jaar op eigen kompas wil varen, zonder te worden gehinderd door ervaren raadgevers van de generatie van zijn vader.

Vorig jaar was het nog Jang, die op een missie naar China, de belangrijkste steunpilaar van Noord-Korea in het buitenland, ging in een poging de gespannen onderlinge betrekkingen wat te verbeteren. (AFP, Reuters)