Kijken: spectaculaire timelapse van aarde vanuit ruimtestation ISS

Foto’s van de aarde vanuit de ruimte zijn vaak bijzonder, zeker als je er een heleboel spectaculaire exemplaren achter elkaar te zien krijgt. Dat gebeurt in een spectaculaire timelapsevideo die vandaag op YouTube verscheen, waarin foto’s van astronauten aan boord van het International Space Station worden gebruikt.

Foto screenshot YouTube

Foto’s van de aarde vanuit de ruimte zijn vaak bijzonder, zeker als je er een heleboel spectaculaire exemplaren achter elkaar te zien krijgt. Dat gebeurt in een spectaculaire timelapsevideo die vandaag op YouTube verscheen, waarin foto’s van astronauten aan boord van het International Space Station worden gebruikt.

Het filmpje, getiteld ‘The world outside my window’, bevat volgens Slate-blogger Phil Plait een aantal oude foto’s, maar vooral veel nieuwe beelden. In zijn blog van vandaag beschrijft hij welke bijzondere fenomenen in het filmpje te zien zijn. Zo zien we onder andere de zon langzaam tussen de zonnepanelen van het ISS verdwijnen (na één minuut) en zijn de twee aan het ISS gekoppelde Russische ruimtevoertuigen Soyuz en Progress te zien (na anderhalve minuut). Na twee minuten zien we ten slotte C/2011 W3, een spectaculaire komeet met een hele lange staart.

De video eindigt met een aantal shots van de maan en we zien ook astronaut Don Petit aan het werk, die volgens Slate pioneerde op het gebied van fotograferen vanuit de ruimte. De begeleidende muziek van het filmpje is van de productiemaatschappij Two Steps From Hell, die ook de muziek van veel filmtrailers maakt.

De video is gemaakt door David Peterson, die eerder de gelijksoortige video ‘All alone at night’ maakte:

    • Pim van den Dool