Kijken: zo werd deze kok uit een wrak gered door Nederlandse duikers

Still uit montage van reddingsactie / Liveleak

De Nigeriaanse kok Harrison Okene haalde dit voorjaar de media omdat hij drie dagen wist te overleven in een luchtbel. Na zestig uur werd hij gered uit het gezonken schip door Nederlandse duikers. De beelden van de opmerkelijke reddingsactie zijn nu online verschenen.

De sleepboot Jascon 4 raakte eind mei voor de kust van Nigeria in moeilijkheden terwijl het bezig was een ladende tanker te assisteren. De sleper, met aan boord twaalf bemanningsleden, kapseisde en zonk vervolgens. Een Nederlandse duikploeg van het bedrijf DCN Diving uit Bergen op Zoom bevond zich op dat moment op een afstand van zeventien uur varen.

De duikploeg besloot naar de locatie van het ongeluk te varen om te helpen bij het zoeken naar mogelijke overlevenden. In het filmpje, waarvan bevestigd is dat het echte beelden zijn, is te zien en te horen hoe een van de duikers door het wrak al pratend wordt geleid door zijn collega. En ineens is daar een hand, die de reddingsduiker zijn schouder aanraakt. Hoewel de duiker op zoek is naar overlevenden, schrikt hij toch. Zo ook degene die hem begeleidt.

“He’s alive! He’s alive! Keep him there. Just hold him there. Fucking , I don’t know what we’re gonna do.”

De kok krijgt vervolgens duikuitrusting en wordt met behulp van de duikploeg eerst naar een decompressieruimte gebracht. Omdat hij zo lang op dertig meter onder water had gezeten was het te gevaarlijk om hem meteen naar boven te brengen.

De duikploeg van DCN hoopt daarna dat er misschien nog meer mensen levend zouden worden aangetroffen. Helaas werden er daarna alleen nog de lichamen van tien overleden bemanningsleden gevonden. Maar Okene overleefde het in ieder geval. Hij had het ongeluk weten te overleven omdat hij naar een hut wist te zwemmen waar zich een luchtbel bevond. De eerste keer dat hij de duikers in het wrak hoorde, vonden ze hem niet. Daarom besloot hij naar ze toe te zwemmen en ze op de schouder te tikken.

    • Anouk Eigenraam