Indrukwekkend acteur, indrukwekkende zanger

Zien Jeroen Willems – over grenzen Nederland 2, 23.00-00.00u. Willems zingt Brel Nederland 2, 00.00-01.05u.

Op zijn reizen, van München tot Damascus, nam toneelprins Jeroen Willems altijd een nachtlampje mee, met daarop: ‘Keine Angst’.

De acteur, die in 2012 op 50-jarige leeftijd plots overleed, terwijl Simonka de Jong en Marijke Reijnders al bezig waren met deze documentaire, was een verleidelijke, gevaarlijke heerser op het podium, maar daarbuiten een zacht, somber kind, nooit gelukkig met zijn eigen werk.

We zien Willems op reis, we zien hem zijn solo Twee stemmen spelen in verschillende talen, we zien hem in een cel liggend zijn Duitse tekst repeteren, en we zien zijn ontruimde appartement, met uitzicht over Amsterdam.

Willems, zo vertellen zijn vrienden, voelde zich verlaten sinds zijn vader op 52-jarige leeftijd plots stierf. Op jeugdfoto’s zien we een man die sprekend op hem leek. Als verlaten kind zat Willems urenlang in zijn volière, als de heilige Franciscus. Als acteur probeerde hij zijn ongeluk te bezweren met snoeihard werken en zich helemaal geven, tot hij was opgebrand.

Na de documentaire een registratie van Brel 2, zijn indrukwekkende programma met liederen van Jacques Brel. Luister naar Jojo en Schiphol (Orly) en huil vanuit je maag.