Hot babe in strak pak weet de problemen van de president wel even te fixen

None

‘Wil jij een gladiator in een maatpak zijn?’ Deze protserige vraag wordt gesteld aan de jonge advocate Quinn Perkins (Katie Lowes) gedurende een sollicitatiegesprek in een café in Washington. Perkins is niet geïnteresseerd, totdat ze hoort wie haar toekomstige werkgever zal zijn: Olivia Pope. Bij het horen van die naam weet ze niet hoe snel ze van gedachten moet veranderen. Want Olivia Pope, djeez, wie wil er nu niet voor haar werken?

Zo begint Scandal (ABC), de nieuwe dramaserie van producent Shonda Rimes, bekend van Grey’s Anatomy en Private Practice. Hoofdfiguur van de serie – in de VS is het derde seizoen al op tv – is hot tough chick Olivia Pope (Kerry Washington), hoofd van een bureau voor crisismanagement in Washington.

Pope werkte voorheen als mediastrateeg voor de President maar besloot na persoonlijke strubbelingen haar eigen praktijk op te zetten. En dus kan Pope, met haar team van keiharde ‘gladiatoren’, ingehuurd worden om problemen van de politieke elite van Washington te fixen.

Het eerste seizoen draait om Amanda Tanner: een stagiaire die een korte affaire heeft gehad met de President en zwanger blijkt te zijn.

De President vraagt Pope om hulp, maar al snel wordt duidelijk dat de zaken veel ingewikkelder in elkaar steken dan aanvankelijk gedacht. Naarmate de afleveringen vorderen, komen we niet alleen meer over Amanda te weten, maar krijgen we ook meer informatie over de aard van de relatie van de president met controlfreak Pope.

Bijna op het einde van het eerste seizoen wordt, in een serie flash-backs, uit de doeken gedaan hoe innig Pope en de president eigenlijk verbonden zijn. Is het liefde? Is het werk? Het levert in ieder geval mooie, broeierige scenes op. Zelden was het gezamenlijk één minuut zwijgen, ergens in een gang, zo sexy.

Het verhaal van Scandal is overigens niet helemaal uit de lucht komen vallen, maar vindt een basis in de ervaringen van mede-producent Judy Smith, oud-persvoorlichter van George W. Bush. Dat maakt de serie extra sappig, ook al zijn veel personages nogal vlak en mist deze serie de diepgang van House of Cards, de Netflix-serie over soortgelijke politieke intriges binnen Washington.

Ook jammer is dat de regisseur belangrijke details over het hoofd ziet. In Scandal wordt herhaaldelijk de nadruk gelegd op het feit dat in de Oval Office camera’s hangen. De enige plek waar de president iets privé kan doen, is in een hoekje bij het raam. Daar doet hij dan ook iets heel stiekems, met Olivia. Maar als even later zijn stafchef Cyrus Beene terloops wat andere ‘staatsgeheimen’ uit de doeken doet, moet dit, gezien Cyrus’ positie, wel degelijk op film staan. Iets wat volgens het script niet de bedoeling is. Zonde, want de kracht van dit soort series zit hem juist in dit soort details.

Scandal is vanaf 23 december op Net5

    • Rosan Hollak