Holland of Nederland?

None

Holland en Nederland worden in de populaire cultuur vaak door elkaar gehaald. Holland’s Got Talent? Nee, het moet zijn: Nederland’s Got Talent. ‘Hollandse aardbeien’ van de HEMA uit Noord-Brabant? Dat kan echt niet. En waarom zingen we eigenlijk ‘Hup, Holland hup!’ tijdens wedstrijden van Oranje? Klinkt Holland beter dan Nederland door een diepgeworteld nostalgie of nationalisme? Hollancinatie, een project van historicus en mediawetenschapper Niels Mathijssen, probeert deze culturele verwarring in kaart te brengen. De naam van de site is afgeleid van het Latijnse woord hallucinere, ‘dwalend door de geest’. Mathijssen bespreekt populaire Nederlandse tv-programma’s als Holland Sport en Ik Hou van Holland, culinaire misverstanden en de keerzijde van Hollancinatie: marginalisering van het Nederland en zijn inwoners buiten de Randstad. Als Brabander in het ‘Hollandse’ Amsterdam heeft Mathijssen genoeg voorbeelden die hij deelt op zijn site.