Grieken doen meer tegen corruptie dan Spanje

Griekenland is de afgelopen maanden veel energieker in de strijd tegen corruptie dan Spanje, al blijft smeergeld in Athene een groter probleem dan in Madrid.

Dit blijkt uit cijfers van Transparency International, een onafhankelijke organisatie die de perceptie van corruptie in de publieke sector meet. Zo ontstaat een schaal van 0 tot 100, waarbij ‘honderd’ volledig corruptievrij betekent. Nederland staat met 83 op een gedeelde achtste plaats.

Griekenland (van plaats 94 naar 80, met een score van 40) heeft veel vooruitgang geboekt, constateert Transparency. Er zijn rechtszaken begonnen tegen hoge functionarissen die steekpenningen hebben gekregen en er is een speciale onderzoeker die direct aan de premier rapporteert. Griekenland blijft volgens Transparency wel het corruptste EU-land

Spanje ontwikkelt zich slecht. Er is de afgelopen maanden een aantal corruptiezaken aan het licht gekomen, onder andere binnen de regeringspartij Partido Popular en gemeentebesturen. Daartegen wordt weinig actie ondernomen, en weinig mensen die van corruptie worden beschuldigd, moeten het veld ruimen. Spanje is gedaald van plaats 30 naar 40, met een score van 59. Alleen in Syrië, dat lijdt onder een burgeroorlog, is de corruptie sneller gestegen. Ook in Gambia, Mali, Guinea-Bissau en Libië is een sterke terugval te zien. De meeste vooruitgang op de lijst boekte Birma, waar in 2011 een einde kwam aan het militaire bewind. Het land staat, met een score van 21, wel bijna onderaan de lijst.