Bibliotheekdirecteur vervolgd voor diefstal van zeldzame boeken

De voormalige directeur van de Girolamini Bibliotheek in Napels wordt vervolgd wegens diefstal van duizenden zeldzame boeken uit het instituut waaraan hij leiding gaf. Onder de boeken zouden zich volgens The New York Times eeuwenoude uitgaven van de werken van Aristoteles, Descartes, Galileo en Machiavelli bevinden. Naast de hoofdverdachte, voormalig bibliotheekdirecteur Marino Massimo De Caro, worden nog dertien anderen verdacht, onder wie een priester. Hoe groot de omvang van de diefstal is, staat nog niet vast, omdat er geen volledige catalogus van de bibliotheek blijkt te zijn. De boeken zouden verhandeld zijn via een boekhandelaar in München. De bibliotheekdirecteur heeft inmiddels enkele diefstallen toegegeven, maar niet alle. Hij zegt dat hij met de verkoop van de boeken geld wilde verdienen om de bibliotheek te laten herstellen. De Caro liet ook vervalsingen maken van een boek van Galileo en zette een daarvan in de bibliotheek om de diefstal van het origineel te verhullen. (NRC)