Geen gratieverlening meer door koning België

Na ophef over de verlening van gratie door de Belgische koning Filip aan verkeersovertreders zal de Belgische minister van Justitie Annemie Turtelboom nieuwe gratieverzoeken niet meer goedkeuren. Dit heeft Turtelboom gisteren aangekondigd, schrijft de krant De Standaard.

Afgelopen weekeinde kwam aan het licht dat Filip sinds zijn aantreden in juli elf maal gratie heeft verleend, hoofdzakelijk aan verkeersovertreders. Strikt genomen gaat het om een formaliteit: omdat ‘genade’ in België geschiedt per koninklijk besluit, is een handtekening van de vorst nodig. Politiek verantwoordelijk is de minister van Justitie, die na raadpleging van juristen een gratielijst goedkeurt. Bij een paar van de recente elf gevallen gaat het om gerechtelijke dwaling.

Maar de kritiek, vooral van Vlaamse politici, treft de koning. „Het doet me denken aan de Romeinse keizers die beslisten door hun duim omhoog of naar beneden te houden,” zei Kamerlid Theo Francken van de Vlaams-nationalistische oppositiepartij N-VA.

„Verkeersovertreders die zomaar gratie krijgen, kan niet”, zei Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits, lid van de liberale partij Open VLD. Het koninklijk paleis moest gisteren verklaren: „De koning koestert sympathie voor de verkeersslachtoffers”.

Turtelboom wil geen verdere gratiedossiers meer behandelen tot de parlementsverkiezingen van mei volgend jaar. Vlaamse partijen willen gratie onderbrengen bij de rechtelijke macht.