Extra banen niet voor bijstand

Gehandicapte jongeren en mensen op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening komen „met voorrang” in aanmerking voor de 125.000 banen die bedrijven en de overheid willen creëren voor arbeidsgehandicapten. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) gisteren bij de presentatie van de zogenoemde ‘participatiewet’.

Die wet is bedoeld voor iedereen die niet zelfstandig aan een volledige baan kan komen. Ook bijstandsgerechtigden vallen eronder, maar volgens Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten, komen die er slecht van af. Ze kunnen geen aanspraak maken op de extra banen, er blijft naar verwachting minder geld over hen aan het werk te helpen omdat gemeentes ook verantwoordelijk worden voor de reïntegratie van arbeidsgehandicapten.

Alle 240.000 jongeren met een Wajonguitkering worden herkeurd. Volgens Klijnsma zijn er zo’n 80.000 die niet werken, maar dat wel kunnen. Zij komen in de bijstand. Wajongers die deels werken, mogen voorlopig hun aanvullende uitkering houden. In een eerdere versie van de wet stond dat ex-Wajongers in de bijstand niet meteen worden gekort als ze nog thuis wonen of een partner hebben met een inkomen. Die maatregel is er vooralsnog weer uit. „Ik sluit niet uit dat we er wel weer op uitkomen”, zegt Klijnsma.