Drones ingezet in regenwoud Congo - primeur voor VN

Strijders van M23 verlaten Goma, in het oosten van Congo. Een vredesovereenkomst tussen de groepering en Congo werd vorige maand op het laatst niet ondertekend. Foto ANP / EPA / Dai Kurokawa

De Verenigde Naties zetten drones in boven Congo. Het is volgens persdienst AFP de eerste keer dat de VN de onbemande vliegtuigjes gebruiken in een conflictgebied. Het eerste toestel van Italiaanse makelij werd gelanceerd op het vliegveld van Goma, de provinciehoofdstad van Noord-Kivu in het oosten van het land.

In totaal moeten vijf drones de VN en het Congolese leger helpen gewapende milities in de gaten te houden. De vliegtuigjes worden ook ingezet om op de hoogte te blijven van vluchtelingenstromen.


De chef vredesbewaring van de VN Hervé Ladsous was vandaag in Congo. Hij zei dat de onbemande vliegtuigjes een “essentieel instrument” worden in het al jaren durende conflict in Congo.

Inzet drones is primeur voor VN

Door het regenwoud is de grens met Rwanda erg poreus. Dat land wordt ervan beschuldigd sommige milities, zoals rebellengroep M23, te voorzien van wapens en manschappen.

Congo versloeg militie M23 met hulp van VN

De Congolese autoriteiten en de rebellenbeweging M23 slaagden er vorige maand niet in om een vredesovereenkomst te sluiten. De vredesonderhandelingen volgden op een legeroffensief waarbij M23 alle stadjes verloor die het controleerde. Onze correspondent Koert Lindijer schreef dat de zege gedeeltelijk te danken was aan de VN:

De opmerkelijke zege van het Congolese leger werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van een nieuwe interventiebrigade van de Verenigde Naties, die voor het eerst expliciet het mandaat heeft om rebellengroepen aan te vallen. Deze eenheid van drieduizend militairen volgde de afgelopen dagen het Congolese leger en nam bezit van de veroverde stadjes, zodat M23 er niet kon terugkeren.

Grootste VN-vredesmacht ter wereld

De VN-vredesmacht in Congo, MONUSCO, begon in 1999 en is met 17.700 militairen en een jaarbegroting van 1,5 miljard dollar de grootste ter wereld. Toch konden de VN-troepen de inname van Goma eind vorig jaar niet voorkomen. De Veiligheidsraad stuurde vervolgens een interventiebrigade naar Oost-Congo, bestaande uit 3.000 militairen uit Zuid-Afrika, Malawi en Tanzania, die voor het eerst een offensief mandaat heeft.

    • Laura Klompenhouwer