Een waar rariteitenkabinet

None

Gaan // Cabaret Thomas van Luyn Smaakvol avondje uit Tournee t/m 11 april. bunkertheaterzaken.nl

„Ik heb echt zin in jullie”, opent Thomas van Luyn zijn nieuwe soloprogramma – om dat gevoel vervolgens tot in het absurde te overdrijven, zoals hij in zijn Smaakvol avondje uit heel veel overdrijft, inclusief de poep- en piesgrappen die hij zegt niet te zullen maken en het meer dan nadrukkelijke verkondigen dat hij niet gay is. Het is een zelden vertoonde gekte die geregeld uitmondt in een hoogst komisch soort geraaskal.

Van Luyn demonstreert hoe vaak in disconummers het woord tonight voorkomt, hoe de dj's van vroeger de plaatjes aan elkaar babbelden, hoe een radio-dj je tegenwoordig de oren van het hoofd kletst, hoe een Vlaamse commentaarstem een natuurdocumentaire inspreekt („de kern van de aarde wordt gevormd door de aardkern”), hoe onlogisch het is dat men post in de brievenbus werpt en boodschappen achterlaat op de voicemail – aldus een schier willekeurige greep uit de besproken en bezongen onderwerpen.

Daarbij begeleidt de cabaretier zichzelf op een synthesizer van diverse generaties geleden, die kan ijlen en grommen, terwijl een vocoder-achtig mechaniek zijn stem vervormt. Zodat hij een onverwachte reeks verschillende stemmen laat horen, die deze voorstelling tot een waar rariteitenkabinet maken.

    • Henk van Gelder