De Coster, De Vries en Versteeg genomineerd voor BNG Bank Literatuurprijs 2013

De jury van de BNG-prijs met de 5 genomineerde boeken Foto Twitter

Joost de Vries, Saskia de Coster en Wytske Versteeg zijn genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2013, de prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. Vorig jaar won Christiaan Weijts de prijs.

De jury, bestaand uit Karin Overmars (Het Parool), Simone van Saarloos (nrc.next), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad), koos uit in totaal veertig inzendingen de volgende vijf boeken. Over deze shortlist bereikte de jury naar eigen zeggen snel consensus:

Saskia De Coster (1976), Wij en ik (Prometheus) - vier sterren

Arjen Fortuin schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“Met dit prachtige en gelaagde portret zet De Coster de toon voor de rest van de roman. Ditmaal draait het niet om improvisaties en absurditeiten, maar om een even conventionele als imposante gezinsgeschiedenis. Als in een 19de-eeuwse realistische roman beschrijft ze de zeden en gewoonten van de hoge burgerij in de provincie, waarbij Mieke Vandersanden overigens de roekeloosheid mist van die andere verveelde huisvrouw, Emma Bovary.”

Jamal Ouariachi (1978), Vertedering (Querido) - drie sterren

Arjen Fortuin schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“Het nadeel van Ouariachi’s beheersing is dat je soms brille mist en – vooral in de plot – tempo. [...] Nu draaien veel scènes steeds weer om dezelfde kern heen: sleur is de bestemming van de man – het is alleen de vraag met welke sleur hij zich het beste kan verzoenen, die van het huwelijk of die van de eenzaamheid.”

Wytske Versteeg (1983), Boy (Prometheus) - drie sterren

Sebastiaan Kort schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“Met het onstuimige De wezenlozen nog in het achterhoofd is Boy een boek dat nogal tegenvalt. Versteeg heeft geprobeerd haar schrijven te ontplooien met tijdsprongen en fysieke verplaatsingen, maar het resultaat werpt te veel vraagtekens op. Hier en daar tref je nog wel iets aan dat verrast, maar door de bank genomen wordt het proza gekenmerkt door dramatische woorden en constructies die geen eigen identiteit verraden.”

Joost de Vries (1983), De republiek (Prometheus)

Thomas de Veen schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“Joost de Vries (1983), kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer, vermengde in De republiek opnieuw een intellectualistisch literair spel met alles wat hij als hedendaags cultuurconsument kon opzuigen. Dat loopt uiteen van Robespierre tot de Harry Potter-films, de ideeën van filosoof Zizek en de rapteksten van Kanye West. Zo divers is het referentiekader van hoofdpersoon Friso de Vos, de jonge hoofdredacteur van De Slaapwandelaar, een academisch tijdschrift voor ‘Hitlerstudies’.”

Robbert Welagen (1981), Het verdwijnen van Robbert (Nijgh & Van Ditmar) - vier sterren

Sebastiaan Kort schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“De biechtstoel waar Welagen in roman deel één op leek te zitten is al die tijd leeg geweest. Zoals Porta Romana een schijnthriller was, is dit boek een schijnbekentenis. Welagen heeft zijn schrijverschap er grondig mee vernieuwd.”

Alleen Nederlandstalige schrijver die in of na 1973 zijn geboren maken kans op de BNG Bank Literatuurprijs. Ze moeten bovendien twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en nog niet zijn doorgebroken. De prijs, een kunstwerk en 15.000 euro, wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en werd in voorgaande jaren gewonnen door Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

De uitreiking vindt plaats op donderdag 23 januari 2014 in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam.

    • Roderick Nieuwenhuis