Danser Dmitrichenko schuldig bevonden aan zuuraanval balletdirecteur Moskou

Pavel Dmitrichenko tijdens een zitting van de Moskouse rechtbank.
Pavel Dmitrichenko tijdens een zitting van de Moskouse rechtbank. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

Volgens een Russische rechter zijn danser Pavel Dmitrichenko en twee ander verdachten schuldig aan de zuuraanval op de Moskouse balletdirecteur Sergei Filin in januari van dit jaar. Dat meldt persbureau Reuters.

De rechter oordeelde dat Dmitrichenko en de twee andere verdachten bewust zuur in het gezicht van de balletdirecteur hebben gegooid. Zelf ontkent Dmitrichenko schuldig te zijn. Het Russisch openbaar ministerie eist tegen hem negen jaar gevangenisstraf. Een uitspraak volgt naar verwachting later vandaag.

Volgens de BBC heeft Dmitrichenko toegegeven dat hij de directeur pijn wilde doen, maar had niet de intentie om chemisch zuur in zijn gezicht te gooien.

‘Dmitrichenko wist niet van idee zuuraanval’

Yuri Zarutsky, één van de twee andere verdachten, heeft bekend schuldig te zijn. Volgens Zarutsky was het zijn idee om zuur in het gezicht van Filin te gooien en heeft hij zijn plan niet met Dmitrichenko gedeeld. Een derde verdachte, Andrei Lipatov, wordt ervan beschuldigd Zarutsky van en naar de plek van het misdrijf te brengen.

Aanval toonde rivaliteit theater

De chemische aanval op 17 januari van dit jaar, die het zicht van Filin ernstig beschadigde, toonde de bittere rivaliteit tussen het Bolsjoj-theater en beschadigde de reputatie van het instituut, één van de meest prominente in Rusland.

    • Nando Kasteleijn