Brunel met Nederlandse boot op herhaling in Volvo Ocean Race

Een bekende naam is terug in ’s werelds grootste zeilrace. Bouwe Bekking onthulde dat zijn boot Brunel gaat heten.

De Nederlandse zeilboot die meedoet aan de volgende editie van de Volvo Ocean Race wordt vernoemd naar hoofdsponsor Brunel.

Dat maakte schipper Bouwe Bekking vanochtend bekend in Amsterdam. Na ruim vier jaar afwezigheid doet er weer een Nederlands jacht mee aan de oceaanrace, die volgend jaar oktober weer van start gaat in de Spaanse havenstad Alicante.

Bekking is een van de meest ervaren oceaanzeilers in de Volvo Ocean Race. Hij nam deel aan zes eerdere edities, waarvan drie keer als schipper. De Zweed Roger Nilson is tot nu toe de enige zeiler die zeven keer deelnam aan de race. Bekking was eerder verantwoordelijk voor de Spaanse boten van Movistar en Telefónica.

De laatste keer dat een Nederlandse boot deelnam aan de beroemde race was in 2009, toen Delta Lloyd als late inschrijving niet meer dan een bijrol wist te spelen. In de editie van 2005- 2006 had dezelfde boot, onder de naam ABN Amro I, de race nog gewonnen, met de Nieuw-Zeelander Mike Sanderson als schipper.

Brunel, detacheringsbedrijf voor hoogopgeleiden, was al eerder sponsor in de Ocean Race: in 1997 en 2005.

Schipper Bekking wilde voorkomen dat in de editie van 2014-2015 opnieuw geen Nederlandse boot zou meedoen. In de vorige race deed zelfs voor het eerst in de veertigjarige geschiedenis geen enkele Nederlandse zeiler mee, tot grote teleurstelling van Bekking. „Geen Nederlandse boot zou een catastrofe zijn voor het zeilen. Opnieuw een Nederlands sprekend team in de Volvo Ocean Race, dat zijn we ons erfgoed en de toekomstige zeilgeneraties verschuldigd. We willen iets naar de jeugd brengen.”

Over zijn ambitie was Bekking vanochtend duidelijk. „Na zes deelnames wil deze race gewoon een keer winnen. Daar hebben we alle middelen voor gekregen. We zeilen allemaal met dezelfde boot, dus het is een level playing field.”