Belastingdienst kan maffiabaas niet plukken

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: fiscale misgreep.

Foto AFP

Wat te doen als de maffiabaas van de Italiaanse ’Ndrangheta zich schuil blijkt te houden in Nederland omdat hij gezocht wordt voor misdaden in Italië en Duitsland? Juist, je stuurt hem aangiftebiljetten inkomstenbelasting en probeert er nog iets aan te verdienen.

Bij een inval in een flat in Diemen in 2009 worden de Calabrese maffiabaas Giovanni Strangio en zijn zwager aangehouden. Ze worden gezocht voor een zesvoudige moord in Duitsland en moeten nog een straf in Italië uitzitten voor cocaïnehandel. Bij de inval worden vuurwapens, kogelvrije vesten, valse paspoorten, pruiken en ruim vijf ton aan contant geld gevonden.

De Belastingdienst denkt dat Strangio al sinds 2006 in Nederland woont, omdat in de flat ook een plastic tas met aankoopbonnetjes uit die tijd is gevonden, en legt hem een aanslag inkomstenbelasting op voor de jaren 2007, 2008 en 2009. Het gevonden geld is volgens Strangio verdiend met een Duitse pizzeria en handel in tweedehands auto’s, maar de Belastingdienst vermoedt cocaïnehandel in Nederland en wil de inkomsten aanmerken als winst uit onderneming.

Strangio stuurt de aangiftebiljetten ongebruikt terug en zegt pas sinds een maand in Nederland te wonen. Hoewel hij zelf al snel wordt uitgeleverd aan Italië, vecht zijn advocaat de zaak uit tot aan het gerechtshof Amsterdam.

Het hof vindt dat er niet genoeg aanwijzingen zijn dat Strangio al voor de moorden in Nederland woonde. Om binnenlands belastingplichtig te zijn, moet er sprake zijn van duurzame betrekkingen tussen de belastingbetaler en Nederland. Volgens het hof ligt het niet voor de hand dat een voortvluchtige een duurzame relatie wil opbouwen. De gevonden spullen wijzen weliswaar op criminele activiteiten, maar dat wil nog niet zeggen dat hij in Nederland een onderneming heeft gedreven of op een andere manier geld heeft verdiend. Hij gaat – in Nederland althans – vrijuit.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl

    • Nelleke Koops