Belaagd SBM houdt zich nu even gedeisd

Zolang grootaandeelhouder HAL er niet in gelooft, zal er niets gebeuren. De belegger lijkt nog niet onder de indruk.

None
ARTIST’S IMPRESSION SBM

Centaurus klopt aan de poort met een voorstel om het dividend te verhogen, maar iedereen doet alsof er niks aan de hand is.

De maritieme dienstverlener SBM Offshore zelf houdt de lippen stijf op elkaar. Het bedrijf volstaat met de opmerking van financieel topman Peter van Rossum dat de financieringsconstructie die de activistische belegger Centaurus wil invoeren „te rigide” is voor een bedrijf als SBM.

Ook analisten denken dat de poging van Centaurus om het dividend op te voeren, weinig kans maakt. Centaurus bezit nog geen 3 procent van de aandelen. Zolang grootaandeelhouder HAL (17 procent) niet in de financieringsconstructie gelooft, zal er niets gebeuren. Intussen lijkt de belegger weinig onder de indruk: het aandeel komt nauwelijks van zijn plaats.

SBM Offshore is wereldleider op het gebied van zogeheten FPSO’s, Floating Production, Storage and Offloading schepen. Drijvende fabrieken die olie en gas in moeilijk toegankelijke gebieden op zee kunnen binnenhalen, opslaan en naar de wal brengen.

De bouw van een FPSO kost tegen een miljard dollar (750 miljoen euro). Dat verdient het bedrijf terug met verkoop of langdurige leasecontracten. Na een moeizame periode waarin het bedrijf in Schiedam bijna ten onder ging door een aantal mislukte projecten – met name het Yme-platform in de Noordzee – is de orderportefeuille nu goed gevuld.

De top van het bedrijf werd vorig jaar vervangen, de slepende kwesties met klanten zijn opgelost, én alle nadruk wordt nu gelegd op de productie en verhuur van FPSO’s.

Inmiddels heeft SBM voor meer dan 24 miljard dollar bestellingen weten binnen te slepen. Afgelopen zomer nog sloot het bedrijf een belangrijk contract met het Braziliaanse Petrobras voor de bouw en verhuur van twee FPSO’s. Het contract heeft een looptijd van twintig jaar. Maar het is niet uitgesloten dat Petrobras op zeker moment denkt dat het goedkoper is om de drijvende fabrieken zelf over te nemen.

De financieringsconstructie die Centaurus wil invoeren bij SBM zou dat onmogelijk maken. Dit zogeheten Master Limited Partnership (MLP) is een constructie die veel gebruik wordt in de Amerikaanse energie-industrie. Het gaat daarbij om delen van infrastructuur die vaste inkomsten genereren. Daardoor kan het dividend van te voren worden vastgesteld. Beleggers kunnen aandelen kopen in deze MLP’s.

SBM Offshore heeft zelf al enkele jaren geen dividend uitgekeerd. Een gevolg van de verliezen die het bedrijf heeft moeten nemen door mislukte projecten, maar ook van de internationale boekhoudregels. Volgens Jos Versteeg van vermogensbank Theodoor Gilissen is SBM „allergisch” geworden voor de roep om meer dividend, die aan de opstelling van Centaurus ten grondslag ligt.

Volgens die boekhoudregels ( IFRS) zou het bedrijf zich beter moeten voordoen dan het er feitelijk voorstaat, omdat een leasecontract in de boeken moet worden bijgeschreven als ‘verkoop’.

Maar Versteeg beaamt dat het aandeel SBM wordt ondergewaardeerd. Hij denkt alleen wel dat de belegger op zijn geld zal blijven zitten totdat er duidelijkheid komt over mogelijke omkooppraktijken. Die worden op dit moment door het bedrijf zelf onderzocht. Pas volgend jaar zal daar duidelijkheid over komen.

    • Renée Postma