Asielzoekers vertrokken uit gekraakt kantoorpand Amsterdam

Asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer.
Asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Alle uitgeprocedeerde asielzoekers die in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam verbleven hebben het pand vanochtend verlaten. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan persbureau Novum. Een deel van de asielzoekers verhuist naar een voormalig huis van bewaring.

De gemeente Amsterdam had de groep van 159 asielzoekers eerder voor een halfjaar ‘bed, bad en brood’ aangeboden in een oude gevangenis aan de Havenstraat. Aanvankelijk wilden de asielzoekers het aanbod niet aannemen, de plek zou teveel traumatische ervaringen oproepen omdat ze eerder in detentie hebben gezet. Later gingen alsnog zo’n 75 mensen akkoord..

De asielzoekers die nu in de oude gevangenis zitten kan het nog alle kanten op gaan. De kans dat ze een verblijfsvergunning krijgen is klein.

Gedeelte naar Duitsland, kraakbolwerk Vrankrijk

De andere asielzoekers zwerven niet op straat. Een gedeelte zou al naar Duitsland zijn gegaan, waar ze zouden zijn vastgezet in vreemdelingendetentie. De groep asielzoekers was in eerste instantie kleiner. Nadat de gemeente had besloten om de gevallen individueel te bekijken sloten meer mensen zich bij de groep aan. Een gedeelte daarvan zou onlangs richting het Amsterdamse krakersbolwerk Vrankrijk aan de Spuistraat zijn gegaan.

Burgemeester Eberhard van der Laan stuurt dinsdag of woensdag een brief naar de gemeenteraad met informatie over de laatste stand van zaken.

Groep zwerft als ruim jaar in Amsterdam

De groep zwerft al sinds ruim een jaar door de Amsterdam. Ze verbleven onder meer in een tentenkamp, de zogenoemde vluchtkerk, de vluchtflat en in een kantoorpand. Ze hopen het regeringsbeleid zo te veranderen dat uitgeprocedeerde, maar niet uit te zetten asielzoekers een normaal leven kunnen opbouwen in Nederland.