‘Arafat toch gestorven aan natuurlijke doodsoorzaak’

Een bewaker van het presidentiele paleis in Ramallah bij het portret van Yasser Arafat.
Een bewaker van het presidentiele paleis in Ramallah bij het portret van Yasser Arafat. Foto AP / Nasser Nasser

De Palestijnse leider Yasser Arafat is waarschijnlijk gestorven aan een natuurlijke doodsoorzaak. Dat stellen Franse onderzoekers in een nog te verschijnen rapport, melden Franse media. De conclusies van de onderzoekers zijn in tegenspraak met die van een Zwitsers onderzoeksteam, dat eerder concludeerde dat Arafat vermoedelijk is vergiftigd.

In een rapport van het Vaudois Universitair Medisch Centrum in het Zwitserse Lausanne van vorige maand wordt geconcludeerd dat de resten van Arafat, die speciaal voor nader onderzoek werden opgegraven, een “onverwacht hoog niveau” radioactief polonium bevatten, namelijk achttien keer zoveel als gebruikelijk. De resultaten van hun onderzoek “ondersteunen de gedachte dat de dood het gevolg was van vergiftiging door polonium-210 in zekere mate”. Een aanwijzing voor vergiftiging, maar geen bewijs. De onderzoekers zeiden “83 procent zeker” te zijn van vergiftiging.

Een groep van Franse onderzoekers, die binnenkort een rapport over de doodsoorzaak van Arafat uitbrengen, zou volgens Franse media hebben geconcludeerd dat de Palestijnse leider gestorven is aan een infectie. De onderzoekers zouden dood door vergiftiging uitsluiten. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies vanmiddag in een reactie “niet verrassend”.

Beroerte eerder aangewezen als doodsoorzaak

Yasser Arafat stierf negen jaar geleden op 75-jarige leeftijd in een militair ziekenhuis buiten Parijs, waar hij enkele weken eerder doodziek naartoe was gevlogen. Hij was ziek geworden na het eten van een avondmaal, terwijl hij door Israël was opgesloten in zijn hoofdkwartier in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Destijds zeiden Franse doktoren dat Arafat was gestorven aan een beroerte, veroorzaakt door een mysterieuze bloedaandoening.

Veel Palestijnen, weduwe Suha Arafat voorop, hebben altijd naar Israël gewezen – al had Arafat ook veel Palestijnse vijanden. Israëlische kopstukken zinspeelden indertijd openlijk op manieren om Arafat uit de weg te ruimen. Na Arafats dood ontkende Israël echter alle betrokkenheid. Een regeringswoordvoerder zei eerder dat het Zwitserse onderzoek “meer lijkt op een soapserie dan op wetenschap”.

    • Pim van den Dool