Zuma blust brand met badwater

President Zuma liet zijn huis in Nkandla voor 16 miljoen euro vertimmeren. Foto Reuters

President Jacob Zuma drijft op een luchtbed in een zwembad vol geld. Belastinggeld. De Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian legde onlangs de hand op een voorlopig rapport over de verbouwing van Zuma’s villa met de titel ‘Luxe op grote schaal’. De Zuid-Afrikaanse leider blijkt zijn privéwoning voor een groot deel te hebben gerenoveerd met overheidsgeld, schrijft de krant.

Zuma liet een paar jaar terug zijn villa in geboorteplaats Nkandla vertimmeren voor 16 miljoen euro. Iedere Zuid-Afrikaanse president mag zijn huis veiliger maken. Er werden onder meer twintig huizen gebouwd voor politie, een bunker en een kliniek.

Maar er kwamen ook huizen voor zijn gezin, bestaande uit drie vrouwen en twintig kinderen. Het zwembad schaarde hij onder de beveiliging van zijn huis. Het kon immers ook dienen voor bluswater.

Zeker 1,5 miljoen euro is besteed aan Zuma’s privébehoeftes, schreven de journalisten van de Mail & Guardian. Ze putten uit een gelekt rapport van Zuid-Afrika’s publieke beschermer, een soort nationale ombudsman, die al een tijd lang onderzoek doet naar de verbouwing van Zuma’s optrekje.

Aan de beveiliging gaf Zuma ook veel meer uit dan andere presidenten. Zo verbouwde oud-president Nelson Mandela’s zijn huis voor ‘slechts’ 2,3 miljoen.

Het rapport is nog voorlopig en zou pas over een maand naar buiten worden gebracht. De krant besloot nu al te publiceren uit angst dat de overheid de informatie in de doofpot zou willen stoppen.

Het onderzoek komt Zuma en de regeringspartij ANC slecht uit, omdat er over zo’n vijf maanden verkiezingen zijn. De oppositiepartij Democratische Alliantie roept om het aftreden van Zuma. Maar het ANC is oppermachtig en heeft een meerderheid in de regering.

Het rapport adviseert Zuma een deel van de verbouwing terug te betalen aan de staat. Zuma vertelde de volksvertegenwoordiging eerder dat alle gebouwen van zijn villacomplex door zijn familie zijn bekostigd. Dat lijkt nu een leugen.

    • Elles van Gelder