Vuilniswagenpoëzie

Lezen // Poëzie Steden huilen niet als het regent Poetry International 128 blz. € 15,- poetry.nl

Toen de schulden van dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager niet langer in toom te houden waren, de huurachterstand enorm was en de puinhoop in zijn huis niet te overzien, werd de boel opgeruimd en verdween zijn ‘archief’ in de Rotterdamse vuilniswagens van de ROTEB. Een eventuele schuld ten opzichte van de literatuurgeschiedenis is inmiddels meer dan ingelost. Al sinds 1988 worden de vuilniswagens in de stad opgesierd met dichtregels. ‘Het gedicht is een bericht’, bijvoorbeeld (van Jules Deelder). Veel wagens hebben teksten van Vaandrager, waaronder de readymade ‘Meneer Dinges weet niet wat swing is’. Maar er is er ook eentje met een regel van Dichter des Vaderlands Anne Vegter: ‘Ik keek goed uit mijn ogen hoe ik verdraaid goed uit mijn ogen keek.’ Buitenlandse dichters doen ook mee – het is immers een samenwerking met Poetry International. Australiër Les Murray: ‘panikeer noch breek je heup, / spuw geen puree naar personeel.’

‘Steden schuilen niet wanneer het regent’, een regel van Joseph Brodsky, is de titel is van de jubileumbundel. Die bevat ook foto’s en verhalen van de onvermijdelijke Bekende Rotterdammers – maar ook een verhaal over de vuilnisman die rondrijdt met de regel ‘Onverwacht zonlicht is een gebeurtenis’ op de wagen. Tot zijn tevredenheid. „Er zit iets onvoorspelbaars in die regel: zonlicht overkomt je, net als het leven zelf”, zo licht de vuilnisman de regel van Bei Dao toe.

    • Toef Jaeger