VN: Assad verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden

Navi Pillay, hoofd van het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties, vandaag op een persconferentie.
Navi Pillay, hoofd van het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties, vandaag op een persconferentie. Foto Reuters / Denis Balibouse

De bewijzen stapelen zich op dat hooggeplaatste Syrische regeringsfunctionarissen onder wie president Bashar Assad zelf verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dat zegt het hoofd van het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

“De schaal en wreedheid van de misdaden die door elementen aan beide kanten worden begaan zijn bijna niet te geloven.”

Experts van de VN hebben grote hoeveelheden bewijsmateriaal verzameld. Pillay zei dat lijsten met de namen van verdachten in haar kantoor achter slot en grendel worden bewaard, totdat internationale of nationale autoriteiten er om vragen en bereid zijn een ‘geloofwaardig onderzoek’ op te starten.

Pillay verklaarde het wel moeilijk te vinden om te bepalen hoe lang de informatie geheim moet worden gehouden. Aan de ene kant behoort de lijst volgens Pillay toe aan de slachtoffers, maar aan de andere kant zijn mensen onschuldig tot het tegendeel is bewezen en er een proces is gevoerd.

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad wees de beschuldigingen van Pillay van de hand. “Ze kraamt al langere tijd onzin uit en we luisteren niet naar haar”, zei hij. (Novum / AP)