Videokunstenaar Laure Prouvost wint Turner Prize

Laure Prouvost bij de bekendmaking van de Turner Prize in Noord-Ierland. Foto AP / Peter Morrison

De Franse videokunstenaar Laure Prouvost heeft de Turner Prize gewonnen, de prestigieuze Britse prijs voor hedendaagse kunst. Prouvost (1978) won de prijs met haar video Wantee.

Het werk van Prouvost is slim, speels, tactiel en geslaagd, schreef NRC Handelsblad onlangs:

“Haar video Wantee maakte ze begin dit jaar voor de tentoonstelling Schwitters in Britain in Tate Britain. De film lijkt in eerste instantie een persoonlijk werk over haar grootouders, maar al snel gaan fictie en werkelijkheid door elkaar lopen. Prouvosts werk is slim, speels, tactiel, gelaagd en verreweg de meest originele bijdrage aan de expositie in Derry. Hoewel Prouvost de jongste en onbekendste deelnemer is aan deze editie van de Turner Prize, zou haar werk de hoofdprijs het meest verdienen.”

Prijzengeld van 40.000 pond

De Turner Prize, genoemd naar de Engelse schilder William Turner, wordt sinds 1984 jaarlijks toegekend aan een Britse kunstenaar onder de vijftig. Er worden steeds vier genomineerden geselecteerd op basis van werk dat zij in het afgelopen jaar hebben tentoongesteld. Het prijzengeld bestaat uit 40.000 pond (bijna 50.000 euro), waarvan 25.000 pond naar de winnaar gaat en 5.000 naar de drie andere genomineerden: schilder Lynette Yiadom-Boakye, performancekunstenaar Tino Sehgal en tekenaar David Shrigley.

Voor het eerst buiten Engeland georganiseerd

Dit jaar werd de Turner Prize voor het eerst in de geschiedenis buiten Engeland georganiseerd Thuisbasis is museum Tate Britain in Londen, maar sinds 2011 wordt om het jaar gezocht naar een andere stad in het Britse koninkrijk. Dit jaar was de Noord-Ierse stad Derry de gastheer.

De prijs heeft in het verleden veel publiciteit getrokken, vanwege de provocerende kunstwerken die er te zien waren. Daaronder de haai op sterk water van Damien Hirst en het beslapen bed van Tracey Emin. Vrijwel alle grote Britse kunstenaars hebben de prijs al eens gewonnen, onder wie Richard Long, Rachel Whiteread, Gilbert & George, Anish Kapoor, Chris Ofili, Steve McQueen en Mark Wallinger.

    • Lex Boon