Utrecht krijgt nieuwe prostitutiezone - boten Zandpad moeten weg

Het Zandpad, vier dagen na de sluiting van de werkplekken. Het prostitutiegebied ligt er verlaten bij.
Het Zandpad, vier dagen na de sluiting van de werkplekken. Het prostitutiegebied ligt er verlaten bij. Foto ANP / Koen van Weel

Utrecht heeft een nieuwe prostitutiezone aangewezen. De seksboten bij het Zandpad worden op last van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht weggesleept. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie, zegt onze correspondent Enzo van Steenbergen.

Wegra, de eigenaar van verreweg het grootste deel van de boten aan het Zandpad, wordt het hardst getroffen door het besluit, zegt Van Steenbergen. Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) trok in juli de vergunning in van het bedrijf, omdat er aanwijzingen waren dat Wegra mensenhandel zou faciliteren. Nu kan Wegra ook geen geld meer verdienen aan de verhuur van de boten aan andere exploitanten, omdat de boten helemaal worden weggehaald.

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Nieuwe zone ligt tegen Zandpad aan. http://t.co/FrU01kh5k7
Twitter avatar MaartenOoijen Maarten van Ooijen De nieuwe locatie heeft cabines op het land. Locatie: http://t.co/eMLNbWh0gi

De gemeente was al maanden op zoek naar een nieuw prostitutiegebied. Verschillende exploitanten - waaronder een coöperatie van prostituees en een beveiligingsbedrijf - hebben zich al opgegeven om de prostitutiecabines te verhuren aan sekswerkers.

Gaat Utrecht verdienen aan prostitutie?

Een interessant detail over de nieuwe locatie, zegt Van Steenbergen, is dat de gemeente daar de grond bezit. Het lijkt erop dat de gemeente via deze constructie indirect, via de exploitanten, zou verdienen aan prostitutie.

Onduidelijkheid over Hardebollenstraat

De nieuwe locatie telt 162 werkplekken voor prostituees. Dat is ook gelijk het totale aantal werkplekken voor heel Utrecht. Volgens Van Steenbergen is nog onduidelijk wat precies de toekomst is van de ramen op de Hardebollenstraat in het centrum van Utrecht. Daar heeft Wegra nog zeventien ramen die het bedrijf zou kunnen verhuren.

Wegra bereidt ondertussen een bodemprocedure voor, omdat het bedrijf nooit door een rechter is schuldig bevonden aan het faciliteren van mensenhandel en wel de dupe is van de besluiten van de gemeente. De bewijzen voor de misstanden die plaatsvonden aan het Zandpad zouden staan in een geheim bestuurlijk rapport.

    • Laura Klompenhouwer