Tweede demonstratieve groep asielzoekers in Amsterdam

Amsterdam en het Rijk vangen een groep asielzoekers op in een oude gevangenis. Dat ging niet zomaar.

Amsterdam heeft er een nieuwe demonstratieve groep asielzoekers bij. Vrijdag accepteerden de ‘ongedocumenteerden’ die al meer dan een jaar demonstratief in Amsterdam verblijven het aanbod voor onderdak door het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Amsterdam. Gisteren besloten zo’n honderd ‘nieuwe’ uitgeprocedeerde asielzoekers, die zich de laatste weken bij de oude groep hadden gevoegd, de straat op te gaan om dezelfde behandeling te eisen. Ze worden gesteund en geadviseerd door dezelfde actievoerders als de eerste groep.

Die groep verhuist deze week naar een voormalige gevangenis in de stad. Zij accepteren de voorwaarden die burgemeester Van der Laan heeft gesteld in ruil voor zes maanden opvang. Vrijdagavond laat lieten ze zich overhalen door de Amsterdamse burgemeester, die naar hun huidige verblijfplaats was gekomen om uit te leggen dat het aanbod geen valstrik was, zoals veel vluchtelingen dachten. Het belangrijkste bezwaar tegen het aanbod was het feit dat hun nieuwe verblijf een voormalige gevangenis is, met tot kamers verbouwde cellen.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het overhalen van de vluchtelingen. „Ik heb van zowel staatssecretaris Teeven als van burgemeester van der Laan de verzekering gekregen dat de deuren van de cellen niet op slot zullen gaan. Daarna heb ik de vluchtelingen gezegd: tel je zegeningen.”

Dan heeft Voordewind het over de ruimere mogelijkheden voor activiteiten en sport. In de tijd tot 31 mei 2014 moeten de asielzoekers aan een oplossing voor hun status werken. Dat zal in veel gevallen betekenen dat ze meewerken aan hun terugkeer, aldus Van der Laan.

Het ministerie biedt cursussen aan, waarmee ze in hun vaderland werk kunnen vinden, en een premie van 4.500 euro per vertrekkend persoon.