Thaise premier weigert af te treden - ‘eisen betogers onaanvaardbaar’

Een anti-regeringsbetoger in de straten van Bangkok.
Een anti-regeringsbetoger in de straten van Bangkok. Foto Reuters / Chaiwat Subprasom

De Thaise premier Yingluck Shinawatra verwerpt de eis van anti-regeringsbetogers om af te treden. Betogers gaan al ruim een week lang de straat op in Bangkok om te demonstreren tegen de regering. In een televisietoespraak noemde Yingluck de eisen van de betogers onaanvaardbaar en in strijd met de grondwet.

Yingluck zei bereid te zijn “elke deur te openen” in onderhandelingen om te komen tot een vreedzame oplossing voor de grootste Thaise crisis in jaren. Volgens Yingluck neemt het leger een neutrale positie in de crisis in.

De demonstranten willen dat er een einde komt aan wat zij het Thaksin-regime noemen. Zij verwijten oud-premier Thaksin Shinawatra, die in ballingschap woont, via zus Yingluck en corrupte zakencontacten grote invloed uit te oefenen.

Thaksin was premier van 2001 tot 2006 en wist verkiezingen te winnen door stemmen te trekken onder boeren en arbeiders. De strijd tussen elite en volk is de afgelopen tien jaar niet beslecht. Thaksin of een marionet zoals zijn zus wonnen de verkiezingen. Maar via staatsgrepen van het leger (2006) en het constitutioneel hof (dat een verkiezingsoverwinning nietig verklaarde) wist de elite aan de macht te komen. In 2011 won Yingluck de verkiezingen. De afgelopen drie jaar was het rustig, maar een voorstel van Yinglucks partij amnestie aan veroordeelden als Thaksin te verlenen, luidde nieuwe onrust in.

‘Yingluck staat sterker dan voor dit weekend’

Onze correspondent Melle Garschagen schrijft vandaag in nrc.next:

Premier Yingluck doet haar best zichzelf als vredelievende leider van Thailand neer te zetten. Gisteren koos ze ervoor te vluchten in plaats van te vechten toen demonstranten het complex binnendrongen waar ze verbleef. De oppositie verspreidde het onjuiste gerucht dat Yingluck van plan zou zijn een vliegtuig van Bangkok naar Zuid-Afrika te nemen. Volgens haar woordvoerder is ze in Thailand, maar kan ze om veiligheidsredenen niet bekend maken waar.

Nu de oppositie er niet in geslaagd is het Thaise openbare leven plat te leggen, staat Yingluck sterker dan voor dit weekend. Het feit dat het aantal demonstranten tegen haar regering afneemt en hun acties gewelddadiger en wanhopiger worden, is voor Yingluck een teken dat zij nog steeds de democratische legitimatie heeft verder te regeren.

    • Marije Willems