Tanja Nijmeijer voetbalt tegen de ‘blonde Gullit’ in wedstrijd voor vrede

Foto's AFP en ANP

De rebellen tegen de voetbalhelden: de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer gaat het opnemen tegen de Colombiaanse oud-international Carlos Valderrama. De linkse guerrillabeweging accepteerde dit weekend een uitnodiging van Valderrama, bekend als de ‘blonde Gullit’, voor een “wedstrijd voor vrede”.

De leiders van de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) stelden voor de eerste wedstrijd te spelen in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar ze al ruim een jaar met de Colombiaanse regering onderhandelen over vrede.

Een balletje trappen

Tussen de gesprekken door trappen de guerrillastrijders regelmatig een balletje, schreven ze in brief aan Valderrama, gepubliceerd op hun website. De revanche moet plaatsvinden in Santa Marta, de geboorteplaats van Valderrama en meerdere andere Colombiaanse topspelers.

De FARC wil ook de vrouwen van hun delegatie – onder wie Tanja - opstellen. Zaterdag verscheen ze in het gele nationale tenue van Colombia bij de vredesbesprekingen. Hoofdonderhandelaar Iván Márquez droeg het blauwe leiders-shirt, bal onder de arm.

Het initiatief komt van Valderrama, die zich inzet voor slachtoffers van het gewapende conflict in Colombia, dat zo’n 220.000 levens heeft gekost en miljoenen binnenlandse vluchtelingen heeft veroorzaakt. Hij deed de oproep voor de “verzoeningswedstrijd” in een interview met de Colombiaanse krant El Tiempo.

De FARC is er klaar voor

De FARC liet in hun brief weten klaar te zijn voor de uitdaging. De guerrillastrijders zijn grote voetbalfans en spelen vaak een potje in de jungle.

“Als de strijd het toestaat, organiseren de leden van onze strijdgroepen vrolijke, informele wedstrijden met dribbles en schorpioenschoppen.”

Dat laatste is een verwijzing naar een speciale techniek van de Colombiaanse keeper René Higuita.

Of Tanja een goede voetballer is moet nog blijken. Eerder liet ze zien dat ze kan zingen en gitaarspelen in een filmpje dat werd opgenomen vlak voordat ze naar Cuba ging voor de vredesonderhandelingen. De gesprekken verlopen trager dan gehoopt, maar er is nog altijd kans op een akkoord.

    • Ykje Vriesinga